Det här är uppgifter som kom fram i samband med en interpellationsdebatt i riksdagen mellan statsrådet Andreas Carlson (KD) och förre försvarsministern Peter Hultqvist (S). Som ordförande i försvarsutskottet hade Peter Hultqvist bjudit in generaldirektören för Trafikverket, Roberto Maiorana, för att diskutera upphandlingen av Gotlandstrafiken.
– I den tid vi lever i nu tog jag initiativet till ett möte med generaldirektören. Sedan har det inträffat en hel del. Bland annat har Trafikverket tagit fram en särskild promemoria där säkerhetskraven finns med, berättar Peter Hultqvist.
Färjetrafiken skulle ha gått ut på anbud i maj men skjuts nu upp och väntas blir klar först i juni. Namnet på en ny operatör ska vara klar vid årsskiftet för att sedan ta över trafiken 2027.
Ur försvarssynpunkt framhåller Peter Hultqvist att Trafikverket måste upphandla en operatör som försvaret kan lita på. Samma gäller eventuella underleverantörer.
– Färjetrafiken är en livlina för Gotland och försvarsmakten måste kunna transportera material och personal från fastlandet till Gotland. Det innebär att man måste ställa en lång rad säkerhetskrav, som i grunden handlar om lojalitet med Sverige.
Några av kraven ur ett säkerhetsperspektiv är möjligheten att inte godkänna förändrade ägarförhållanden och att kunna säga upp ett avtal om rederiet säljs. Man ställer också krav på att språket ska vara svenska när man gör en säkerhetsskyddad upphandling.
– Efter vårt möte har Trafikverket fört in de särskilda säkerhetsaspekterna i upphandlingsunderlaget, säger Peter Hultqvist.
Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket säger att avtalet om den nya färjetrafiken bygger på en annan situation i världen än den som var vid förra upphandlingen.
– Backar vi tio år tillbaka var situationen en helt annan så den upphandlingen vi gör nu skiljer sig från den gamla.
Att det är försvarsutskottets krav på säkerhetsfrågor som försenat, är oklart.
– Det har tagit något längre tid än vad vi räknat med och jag vet inte vilka mekanismer som påverkat. Vi gör ständigt avstämningar gällande omvärldsläget. Det ingår i vårt arbete, säger Bengt Olsson.
Peter Hultqvist tar upp ägarfrågor, men vem som äger ett företag anser Bengt Olsson vara svårt att fastställa.
– Det är inte så enkelt att genomlysa, säger han.