Försvaret stärks med miljarder – P18 kan utökas

Miljardsatsningen på försvaret är den största sedan 1990-talet, och väntas märkas på Gotlands regemente. ”Det är bra och nödvändigt”, säger regementschef Mattias Ardin.

Enligt arméchef Karl Engelbrektsson blir det aktuellt att utöka bland annat stridsvagnskompaniet på Gotland.

Enligt arméchef Karl Engelbrektsson blir det aktuellt att utöka bland annat stridsvagnskompaniet på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-03-17 17:10

Under onsdagen kom regeringen och riksdagens åtta partier överens – klartecken ges till en snabbrustning av landets försvar med uppåt tre miljarder redan i år, och Försvarsmakten får beställa försvarsmateriel, som vapen och fordon, för 31 miljarder fram till år 2030.

Försvarsbudgeten ska växa från dagens 1,26 procent till 2 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Under 2021 innebar det 66 miljarder kronor, vilket alltså ökas till en årlig kostnad på 108 miljarder kronor. Sveriges försvarsbudget har inte uppgått till 2 procent av BNP sedan slutet av 1990-talet.

Inför beslutet sade Sveriges arméchef Karl Engelbrektsson i en intervju med GA att Gotlands regemente P18 kommer att bli bättre utrustat och större.

– I dag utbildas ungefär 40 värnpliktiga och vi kommer gå mot 150 totalt. För det krävs mer infrastruktur och förläggningsplatser.

Enligt honom bör P18 ha upplevt en "klar förbättring av förmågan" inom ett par år. Engelbrektsson nämner bland annat förstärkningar av luftvärnet, satsningar på vapensystem med indirekt eld och mer personal till stridsvagnskompaniet på Gotland.

Betydligt mer försvarsmateriel kan alltså nu beställas, och mycket handlar om sådant som kanske levereras först om flera år. Enligt överenskommelsen finns på Försvarsmaktens önskelista sådant som tar tid att införskaffa, till exempel luftvärnsrobotar, jaktrobotar, ett förstärkt kustrobotförsvar och fler bandvagnar, rapporterar TT.


På Gotlands regemente har försvarsbeslutet knappt hunnit landa under torsdagen. Regementschef Mattias Ardin säger dock att det är positivt med den nya satsningen.

– Rent praktiskt har regeringsbeslutet inte sipprat ner så långt att vi kan säga hur det kommer påverka Gotland ännu. Men det är bra och nödvändigt att Försvarsmakten på Gotland förstärks. Samtidigt är det tråkigt att vi lever i en tid där vi ska behöva gör det utifrån det omvärldsläge vi har.

Har ni en önskelista beredd på hur ni vill utveckla försvaret på ön?

– Tillsammans med staberna vet vi mycket väl vilka vidare utvecklingssteg man behöver ta inom försvaret på Gotland, men vilka steg det är kan jag inte närmare kommentera. 

Mer personal vid P18 är att vänta, menar även Mattias Ardin.

– Min bedömning är att vi kommer öka antalet anställda inom Försvarsmakten på Gotland framgent, men hur tidsförhållandena ser ut är för tidigt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!