Försvaret vill ha snabbare byggprocess

Det tar för lång tid att etablera ny militär verksamhet. Det anser Försvarsmakten och vill se slopade krav på detaljplan och en begränsning av sakägare vid ansökan om bygglov.

Mattias Ardin anser att värnpliktsnivån blir den mest markanta skillnaden under perioden 2021-2025.

Mattias Ardin anser att värnpliktsnivån blir den mest markanta skillnaden under perioden 2021-2025.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-16 08:07

Tidsåtgången blir för lång beroende på utdragna upphandlings-, lov- och tillståndsprocesser. Erfarenheterna från arbetet med att etablera Gotlands regemente vittnar om detta,  menar Försvarsmakten.

Åtgärder som föreslås är att det bör övervägas om skyddet för totalförsvarets intressen bör stärkas ytterligare i plan- och bygglagen. För att förkorta genomförandetiden för större nybyggnadsprojekt skulle det kunna övervägas om ett undantag från krav på detaljplan skulle införas vad avser militär verksamhet, en sådan plan tar fyra till fem år att genomföra. 

Att begränsa kretsen sakägare vid ansökan om bygglov för militär verksamhet för att korta prövningsprocessen är ett annat exempel. Det framkommer i Försvarsmaktens underlag till försvarspolitisk proposition för 2021-2015 som presenterades i går. 

Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, konstaterar att förseningarna för Toftabyggnationen inledningsvis var ett år via alla överklaganden.

– Men sen har byggprocessen tagit ifatt, men ännu råder en liten försening. Men den tidsplan som las från början var en stabsprodukt, skriven utan att ta hänsyn till att det kunde inkomma överklaganden. 

Vad gäller det som sägs om den mera direkta militära verksamheten är Mattias Ardin nöjd.

För den första perioden, 2021-2025, menar han att den mest märkbara skillnaden blir de ökade värnpliktsnivåerna. I riket behövs en utbildningsnivå på 8 000 per år.

– Vi hoppas komma upp till 250 stycken till 2025. Hamnar vi på de nivåerna blir det en ny infrastruktursatsning för kasern, matsalar etc. Intressant är att vi då hamnar på de nivåer som P 18 låg på tidigare.

För 2026-2030 föreslås att Stridsgrupp Gotland förstärks med ingenjörs-, lednings-, underhålls- och artillerikompani. Dessutom att en lokalförsvarsskyttebataljon placeras här. Det föreslås också att en MR-säkerhetspluton placeras på Gotland. 

–  Det är en del som ska kunna hantera säkerhetshot mot Försvarsmaktens skyddsvärda verksamhet. Det kan handla om tolkar och förhörsledare att ha i krigstid, framhåller Mattias Ardin.

Ekonomiskt råder det oenighet vad som kan genomföras. Mattias Ardin påpekar att det handlar om ÖB:s förslag vad man kan genomföra för tillgängliga pengar men att det inte är ett försvarsbeslut, det tas nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!