Vid grindarna på vägen in till kasernområdet på Tofta skjutfält står flera lastbilar fulla med grus på kö. Där inne byggs bland annat en ny kasern med hittills upphandlade kostnader på 180 miljoner kronor. Försvaret på Gotland växer snabbt och bara på Tofta skjutfält investeras 2,8 miljarder kronor i infrastruktur under åren 2018– 2026.
Men även personalstyrkan växer. Försvarsmakten på Gotland har nu totalt 470 anställda, jämfört med 210 under 2019.
– P18 har 390 anställda vilket är en markant ökning, säger Anders Malm, ställföreträdande regementschef på Gotlands regemente, P18.
Bygget av den nya kasernen sysselsätter 35 olika gotländska företag som är underentreprenörer till Peab och runt 200 personer arbetar på något sätt med bygget. Även Skanska har andra stora entreprenader knutna till Försvarsmakten på Gotland.
Att försvaret åter etableras på ön påverkar samhället i stort.
– Vi är en växande verksamhet, det påverkar på olika sätt. Man ser vanligtvis det negativa men vi anställer många unga som etablerar sig här och bidrar till samhällsutvecklingen på det sättet, säger Anders Malm och fortsätter:
– Man går och handlar i butiken och har sina barn i förskolan.
Även näringslivet gynnas av försvarets närvaro. Varje år gör Försvarsmaktens personal cirka femtusen resor med båt eller flyg till och från Gotland. Detta till en kostnad av cirka tio miljoner kronor.
– Vi övar och tränar mycket, då reser försvarsmaktspersonal hit. Sen ska de bo också, då bor de på hotell eller pensionat, säger Anders Malm.
I fjol köpte Försvarsmakten 5 168 hotellnätter på Gotland till ett värde av 5,6 miljoner kronor.
Best Western och Scandic är de hotell som tagit emot flest av Försvarsmaktens anställda men även Clarion, Kokkolokko, Gute och Breda blick har haft över 100 hotellnätter under 2022, vilka betalats av Försvarsmakten.
– Att de kommer många samtidigt och bor länge är otroligt tacksamt, säger Annie Rosén, hotellchef på Breda blick och Hotell Gute i Visby.
För små hotell som Breda Blick och Hotell Gute gör det stor skillnad under lågsäsong, menar hon.
– Andra som besöker Gotland kommer ofta fredag till lördag medan militärerna kanske stannar måndag till torsdag. Det är jättebra för oss, säger hon.
Gästande personal äter förstås också. Antingen portionsförpackad mat som köpts från lokala restauranger, eller ”på stan” med traktamente. Tillsammans med intern och extern representation åt och drack medarbetare på P18 på restaurang för tre miljoner kronor under 2023. Enligt Försvarsmakten medför tillväxten ett ökat skatteunderlag på totalt cirka 29 miljoner kronor årligen.
Försvarsmakten har under lång tid periodvis hyrt lokaler och logerat personal på Suderbys Herrgård som ligger ett stenkast från skjutfältet i Tofta. För Lena Påhlsson, som är vd på Suderbys Herrgård, är militärens närvaro ett vanligt inslag i vardagen.
– Jag är född och uppvuxen i Tofta. Militären har varit en naturlig del av ens liv, säger hon.
I över 30 år har Suderbys herrgård varit i familjeföretagets ägo. Men vid årsskiftet kommer hela anläggningen att tas över av militären.
– När hela återetableringen kom hamnade vi i ett annat läge. Då kom många gästande förband och de behövde ett boende. Det blev bra för dem att vara här och det blev bra för oss också, säger Lena Påhlsson.