MHS Bostäder bildades för 60 år sedan i syfte att ordna bostäder åt studerade vid Militärhögskolan i Stockholm. Numera har Försvarsmakten behov av bostäder i hela landet, och stiftelsen har i fem år kämpat för att ändra en paragraf för att kunna hjälpa till.
Att ändra stiftelsers paragrafer är mycket svårt. 2017 fick MHS bostäder nej av Kammarkollegiet, året efter blev det nej i förvaltningsrätten och förra året även i Kammarrätten. Hoppet tändes när Högsta förvaltningsdomstolen beviljade prövningstillstånd. Som synnerliga skäl angav MHS Bostäder att ändringen ytterst handlade om rikets säkerhet, eftersom det skulle vara svårt att bemanna krigsförband om soldater saknar bostad.
Men inte ens argumentet om rikets säkerhet hjälper. Högsta förvaltningsdomstolen avslog stiftelsens begäran förra veckan. Att tillåta att någon annans behov läggs till grund för att ändra en stiftelses ändamål skulle enligt domstolens mening urholka en stiftelses krav på varaktighet.
MHS Bostäder får fortsätta att enbart hjälpa försvarsanställda i Mälardalsregionen. Där har stiftelsen cirka 1 000 lägenheter.
– Det är problem med bostäder på Gotland, men hittills har ingen tvingats tacka nej till en tjänst här på grund av bostadsbrist, säger Pia-Maria Larsson som är HR-chef vid P18.
Försvarsmakten har cirka 300 anställda på ön. Att ordna bostad är den enskildes ansvar.
– Vi har ingen annan möjlighet än att hjälpa till och förmedla kontakter, säger Pia-Maria Larsson.