Försvarsanställda vill ta över öns största verkstad

Med stora uppdrag, samarbete med andra verkstäder på ön och modern teknik, kan försvarets Markverkstad fortsätta att leva, i civil regi.

Gotland2005-06-16 06:00
Ett tiotal personer inom Försvarsmakten försöker skapa underlag för att driva Markverkstaden vidare i egen regi. Förhandlingar pågår med Vasallen om hyresvillkor.
I verkstaden får alla sorters maskiner och fordon plats. Stridsvagnar och lastbilar står i långa rader. Försvaret lät specialbygga den för att passa en ny typ av stridsvang, "Leopold", eller "121122" på försvariska.
En trio bestående av Thomas Kahlqvist, Johan Löfström och Jan Bergvall, arbetar tillsammans med sju andra kollegor för att få driva verkstaden som ett företag.
Detta enorma verkstadskomplex byggdes för snart tio år sedan, år 1996, och notan hamnade på 50 miljoner kronor, inklusive utrustning. Det är inget att ta lättvindigt på för en ny företagare.
- Visst hade jag hellre haft någon borgenär än att behöva satsa kåken, säger Thomas Kahlqvist, avdelningschef, som ändå inte tvekar vad gäller att sätta tryggheten på spel.
Idén har fått god respons och en marknadsundersökning visar att efterfrågan finns.
- Är risken vettigt balanserad, satsar jag hellre och tror på mig själv, fortsätter Thomas Kahlqvist.
Verkmästare Jan Bergvall instämmer och förklarar att man inte kan sitta och vänta på att andra ska starta företag medan försvaret försvinner från Gotland.

Ny form av verkstad
De säger att de har traditionella branschtankar, men en annan form. Detaljer om hur företaget är tänkt att profilera sig, kan de inte gå in på i nuläget, men klart är att man vill göra allt för att utnyttja att där är så stort och att arbetsgruppen är van att arbeta effektivt.
Bland annat vill de vara med och lägga anbud i olika offentliga upphandlingar. Lärlingsverksamhet i syfte att hitta "rätt" medarbetare är en annan tanke.
Man vill också skapa ett nätverk mellan verkstäder på ön och att samarbetspartners ska kunna använda hallen.
I dag är 52 personer anställda i Markverkstaden, varav 27 är mekaniker. Om planerna på att driva verkstaden blir verklighet, räknar man med att det ska ingå 15-20 medarbetare och blir därmed ett av Gotlands största företag.
Verksamheten drivs vidare i försvarets regi året ut, men beslut om vad som händer sedan ligger inte långt bort i tiden.
- Har det inte gått i lås till efter semestern, har jag svårt att se att det blir något av det, säger Thomas Kahlqvist.
Intressenterna har redan Almi företagspartner och Trygghetsstiftelsen med sig. Konsulter tror på idén och har hjälpt gänget att arbeta fram en fullständig arbetsplan med marknadsundersökning. Thomas Kahlqvist medger att det är lite läskigt att ge sig in i det här, men i sann företagaranda ser han ljust på framtiden.
- Vi lär oss efter hand, bland annat med hjälp av kontakter inom näringslivet. Konsulterna säger att vi kan mer än vi tror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om