Det här är försvarsdirektör Alf Söderman och kommunikationschef vid Gotlands regemente, Tomas Ängshammar eniga om.
På tisdagen den 11 juli meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att man kommit överens med Turkiets president Erdogan att låta Sverige bli medlem i försvarsalliansen Nato, men än är inte allt klart.
Nato har uttryckt ett stort intresse för Gotland med vårt strategiska läge i Östersjön som har betydelse både för motståndare och för Sverige och de allierade. Men om Nato etablerar en bas här är inte klart.
– Nato kan ha önskemål om att ha en permanent närvaro på Gotland men det är Sveriges politiker som säger ja eller nej, påpekar Tomas Ängshammar.
Vilka konsekvenser ett medlemskap får för Gotland är inte hugget i sten men försvaret breder redan ut sig.
– Vi vet inte exakt vad som händer om vi blir medlemmar i Nato men sannolikt ökar antalet övningar. Så blir det i vilket fall som helst eftersom regementet växer, säger Tomas Ängshammar.
Han berättar att förra året var det 40 värnpliktiga som lärde sig det militära hantverket och i år är det 90 för att öka till över 100 nästa år.
Det börjar bli trångt på Tofta skjutfält.
– Det innebär att tillgängligheten för allmänheten minskar, säger han.
Tofta är det enda aktiva skjutfältet på Gotland idag men det finns fler områden som kan användas till annan övningsverksamhet.
– Vi har Trelge på norr och ett arrendeavtal med kyrkan om ett område i Lojsta, ger han som exempel.
Gotlands öläge gör att hamnar behövs. Ubåtshamnen i Fårösund och Kappelshamn är tillbaka i försvarets ägo genom Fortifikationsverket.
Arbetet med att bygga upp totalförsvaret pågår. Det inleddes redan 2018 och på Gotland är, förutom reservhamnen, 90-dagarssatsningen det som är mest konkret.
– Det är mycket som ska ske oavsett Nato och vi har redan ett samarbetsavtal med alliansen, säger Alf Söderman som nyligen tillträdde som försvarsdirektör på Gotland och ansvarar för totalförsvaret.
På kort sikt, närmaste året, kan han inte se någon större skillnad i påverkan på ön.
– Försvaret av Gotland är lite speciellt eftersom det är en ö. Vi bygger upp en verksamhet som innebär att vi ska klara oss själva i 90 dagar utan stöd från fastlandet. Det gäller allt från drivmedel och el till livsmedelsförsörjning. Det jobbar vi med men uppdraget har ingen speciell koppling till Nato, säger Alf Söderman.
Några specifika förändringar som skulle ha att göra med ett Nato-medlemskap kan han inte se.
– Den redan planerade utökningen eller återtagande av totalförsvaret pågår redan. I det ligger frågan om reservhamn på bordet. Trafikverket fått i uppdrag att snabbutreda frågan.
Vad som händer på längre sikt är det ingen som vet.
– Omvärldsutvecklingen är ju grunden till att vi ansökte om medlemskap, något som kan påverka oss på Gotland i större eller mindre grad. Det ligger i kristallkulan.
Nu väntar världen på om Sverige ska få bli medlem i försvarsalliansen Nato som är en förkortning av North Atlantic Treaty Organization översatt till svenska; Nordatlantiska fördragsorganisationen eller Atlantpakten.
– Ett medlemskap i Nato höjer vår tröskel, det blir betydligt svårare för angripare göra något mot en allians. Tanken är att vi ska känna oss tryggare, säger Alf Söderman.