Den 10 november inleder PTS (Post och Telestyrelsen) auktionen av licenser i 5G-nätet. Inför starten beslutade PTS nyligen att de fyra bolag som godkänts som budgivare, Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom, inte får använda produkter från de kinesiska bolagen Huawei eller ZTE.
Det finns dock fler begränsningar än att använda kinesisk teknologi. Auktionen gäller två frekvensband, 2,3 och 3,5 GWh. För två geografiska områden i landet stoppas utbyggnad av 5G i frekvensbandet 3,4–3,72 GHz.
För det ena området, Onsalahalvön väster om Kungsbacka, finns en förklaring. På halvön driver Chalmers Onsala rymdobservatorium, vars nya tvillingteleskop kommer att störas av ett utbyggt 5G-nät.
Det andra området omfattar Gotland söder om Hemse. Inom det området får inga basstationer etableras i frekvensbandet 3400–3720 MHz. I inbjudan till auktionen finns ingen förklaring.
– Det är efter krav från Försvarsmakten som vi stoppar utbyggnaden i det frekvensbandet. De har inte berättat för oss varför de vill ha den begränsningen, men det är för att skydda annan radioanvändning, säger Anna-Maria Lann som är projektledare vid PTS för tilldelningen av licenser.
PTS har inför auktionsstarten tvingats samråda med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, enligt en nya lag som började gälla vid årsskiftet. Syftet är att risken för att Sveriges säkerhet skadas ska vara utredd innan en ansökan beviljas.
Förutom södra Gotland kommer Försvarsmakten att få inflytande över utbyggnaden på flera håll. Gotland hör till de kommuner där samtliga installationer måste ske med militärens godkännande. De övriga är Karlskrona, Kungsbacka, Marks, Simrishamn, Skurup, Trelleborg, Varberg, Vellinge och Ystad.
Det som stoppas på södra Gotland är det frekvensband som EU-kommissionen pekat ut som primärt lämpligt för utbyggnaden av 5G både på kort och medellång sikt. Tilldelningen av frekvensbanden 3,5 och 2,3 GHz ger operatörer tillgång till större sammanhängande spektrum. Det möjliggör snabb uppkoppling, vilket kan krävas för särskilt avancerade tillämpningar.
Anna-Maria Lann tror dock inte att det innebär ett definitivt stopp för utbyggnaden av 5G på södra Gotland.
– Det går att bygga ut 5G i andra frekvensband, och de finns andra band än 3,5 GHz som har bättre yttäckning och lämpar sig bättre på landsbygden, säger hon.