Försvarsmask ska skydda vårdpersonal i frontlinjen

Genom ett samarbete med försvaret utbildas vårdpersonal i att använda Skyddsmask 90, som ska användas vid vård av covidpatienter.

Oscar Andersson utbildar i vanliga fall värnpliktiga, men har de senaste dagarna drillat vårdpersonal i användandet av Skyddsmask 90.

Oscar Andersson utbildar i vanliga fall värnpliktiga, men har de senaste dagarna drillat vårdpersonal i användandet av Skyddsmask 90.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-11-19 20:33

På torsdagen fick ett tiotal anställda från olika avdelningar på lasarettet utbildning i ny skyddsutrustning: försvarets Skyddsmask 90, framtagen för skydda mot biologiska och kemiska stridsmedel. Fördelen med Skyddsmask 90 är att den ,  till skillnad från engångsmasker, kan desinficeras och återanvändas.

Grönklädde Oscar Andersson, till vardags ställföreträdande plutonchef vid Gotlands regemente, höll i utbildningen och efter en teoretisk genomgång fick deltagarna kränga på sig maskerna.

– Här kan det vara bra att hjälpas åt två och två, vi som har tofs får försöka passa in den. Dra inte åt den för hårt, då får ni spänningshuvudvärk. Det ska vara lagom, instruerade Oscar Andersson.

Därefter var det dags för funktionskontroll för att säkerställa att masken håller tätt.

Inom det militära genomförs funktionskontrollen oftast i en tårgaskammare, något som kan bli smärtsamt. Här genomförs testet i stället genom att deltagarna får hålla för in- och utandningshål och därefter får försöka andas i masken. Har man gjort rätt bildas vakuum och masken sugs in mot ansiktet.

Två av deltagarna som klarade testet var Sandra Berge och Patricia Widerström.

– Det är lite tungt att andas. Jag tror att det kommer ta lite tid att vänja sig, nu känner man sig instängd och får lite lätt panik, säger Sandra Berge, som arbetar som sjuksköterska på infektionsavdelningen C2.

Patricia Widerström, undersköterska på samma avdelning, tycker att masken ändå är något bättre än engångsmunskydden. Hon tror att hon kommer få användning för den.

– Absolut, det är bara en tidsfråga.

Det är infektionskliniken som tar emot merparten av covid-19 patienterna på lasarettet.

– På vår avdelning har vi än så länge inte haft så många, men det kommer att komma fler framöver, konstaterar Sandra Berge.

Utbildningen har hållits sedan i våras och är ett samarbete mellan Region Gotland och Försvarsmakten.

– Ungefär 150 personer har utbildats hittills. Maskerna är personliga och alla deltagare får kvittera ut en efteråt, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapsstrateg vid regionen och samordnare av den senaste utbildningsomgången.

Oscar Andersson, som håller i utbildningen för försvarets räkning, brukar i vanliga fall lära upp värnpliktiga.

– Det är ett lite annat klientel än de 19-20-åringar som jag brukar utbilda. Mognadsgraden och förståelsen är en annan, konstaterar han.

Viktor Malmstedt hjälper sjukgymnastkollegan Elin Lööf att spänna åt remmarna. Utbildningen tar en timme, och deltagarna var nog tacksamma att de slapp stå i kulingvinden längre än så.
Viktor Malmstedt hjälper sjukgymnastkollegan Elin Lööf att spänna åt remmarna. Utbildningen tar en timme, och deltagarna var nog tacksamma att de slapp stå i kulingvinden längre än så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!