Ett starkt försvar på Gotland var ämnet som de båda försvarsministrarna Peter Hultqvist och Kalle Laanet diskuterade när de möttes på Gotlands regemente igår. En ceremoni inledde mötet med hedersvakt och nationalhymner. Gotlands regementets fana, handsydd för över en miljon kronor, svepte värdigt över gården.
Peter Hultqvist markerade återigen vikten av att satsa på Gotland.
– Gotland har en strategisk plats i Östersjön och stryps möjligheten att försvara ön är det negativt för både Sverige, Finland och de Baltiska länderna, sa Peter Hultqvist.
Hans kollega Kalle Laanet höll med.
– Vi är redo att samarbeta. Det är viktigt att Gotland står starkt, sa han och pekade på Rysslands invasion av Ukraina.
Estland som är med i Nato har tidigare påpekat att alliansen mellan länderna skulle bli starkare om Sverige och Finland också gick med.
LÄS MER: Ukrainas president varnade Sverige för Ryssland – nämnde Gotland
Det var Kalle Laanet som tagit initiativet till mötet och under dagen fick de båda ministrarna och deras följen träffa soldater i vagnhallen med en förevisning av olika fordon. Huvudpunkten var de bilaterala samtalen om hur försvarsutveckling och samarbete ska gå till.
– Det ska till en utökning av försvarets uthållighet på Gotland med mer utrustning, vapen, drivmedel och soldater, ger Peter Hultqvist som exempel.
Personal på Gotlands regemente nämner 500 anställda och 150-200 värnpliktiga som kan ingå i styrkan om ett tiotal år.
– Det ska vara en märkbar förstärkning men jag ger inga siffror, säger Peter Hultqvist.
Regeringen beslutade nyligen om att utöka försvarets anslag till två procent av bruttonationalprodukten.
Vad som händer med Kappelshamn och ubåtshamnen i Fårösund vill han heller inte kommentera i detalj.
– Vi har både flyg och marin närvaro och det är klart att vi behöver hamnar, säger han utan att gå in närmare på detta.
För bara några veckor sedan, kränkte Ryssland det svenska luftrummet. Det var efter att Sverige och Finland genomfört en gemensam beredskapsövning med militärt stridsflyg och örlogsfartyg på Östersjön. Då flög fyra ryska stridsflyg över svenskt luftrum öster om Gotland.
– Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet oacceptabelt. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och svenskt territorium ska alltid respekteras, sa Peter Hultqvist då.