Försvarsministrarna från Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Norge och Sverige möttes på fredagen på Gotlands regemente P 18. Syftet var inte minst att sända en tydlig signal om enighet mot Ryssland, och en vilja att fördjupa ländernas försvarssamarbete.
– Gotland har alltid spelat en särskild roll för Finlands säkerhet också. Dagens diskussioner visar att vi är eniga. Vi är starka tillsammans, sa Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen, på den gemensamma pressträffen på P 18.
Inte bara Finland utan även övriga länders försvarsministrar är överens om Gotlands strategiskt viktiga placering i Östersjön.
– Den som kontrollerar Gotland har ett stort inflytande över sjö- och luftvägar. Det är därför vi valde att investera i det här regementet. Samtidigt är det här en markering om att vi är beredda att ta ansvar för säkerheten i vår närmiljö tillsammans, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister, till Helagotland.se.
Kan det bli aktuellt med fler gemensamma militära övningar framöver?
– Vi har redan gemensamma övningar mellan de här länderna och har haft ett samarbete genom åren, men vi vill ha mer övningsverksamhet gemensamt. Vi får också se när vi blir medlemmar i Nato vad vi gör för arbetsfördelning mellan länderna, säger försvarsministern.
Har vi några säkerhetsförsäkringar från de här länderna under ansökningsprocessen till Nato?
– Vi har väldigt tydliga försäkringar från länder som Storbritannien, Tyskland och USA. Samtidigt är det så att vi tillhör samma område här, så händer det något i vår del av Europa så måste vi naturligtvis se över hur vi samverkar.
Peter Hultqvist lyfte igen att det är aktuellt med ytterligare militära resurser till Gotland framöver.
– Det som vi har påbörjat här är inte klart än, säger han.
Vad handlar det om för typ av satsningar?
– Mer soldater, mer tanks, vi måste titta på amfibieförmågan, logistik, uthållighet i form av exempelvis bränsle, luftförsvarssystem, det är helheten med både luft, armé och marin som det handlar om. En annan faktor är hur mycket marin närvaro man ska ha. Det är några komponenter jag tror att man måste titta noga på inför framtiden, säger Peter Hultqvist, som även lyfter fram fortsatta satsningar på den civila beredskapen och totalförsvarsarbetet.