Det är hotell- och restaurangfacket som har dragit igång projektet ”En värld av möjligheter”. Med full finansiering från Europeiska socialfonden ska 300 hotell- och restauranganställda och entreprenörer i Småland och på Gotland kompetensutbildas under de närmaste åren.
Målet är att matcha de kompetensbehov som finns i branschen och i regionen. De nya kunskaperna ska öka deltagarnas förutsättningar till en långsiktig och konkurrenskraftig framtid inom branschen.
– Många hamnar i hotell- och restaurangbranschen för att de inte får andra jobb och vi vill öka yrkesstoltheten. Vi vill att våra medlemmar ska kunna utvecklas och må bra i branschen. När de utvecklas gör företagen det också, säger projektledaren Heidi Knorn.
Redan i vår genomförs två utbildningar på Gotland i samarbete med Yrkesakademin. De handlar om arbetsledning och ledarskap och specialiserad matlagning.
– Sedan blir det fler utbildningar till hösten och nästa år. Det kan bli fler utbildningar på Gotland, beroende på vilka behov som finns. Vi bollar med lokala aktörer och på Gotland har vi kontakt med Krögarföreningen, säger Heidi Knorn.
På Gotland deltar Hotell S:t Clemens, Gustavsvik semesterby, Scandic Visby, Gotlandsresor, Gåsemora gårdskrog, Bläse kalkbruk, Kneippbyn och Kalk hotel i projektet. Fler företag kan fortfarande ansluta sig.