Sedan 2004 har Svenska läkarförbundet genomfört enkätundersökningar kring landets läkares möjligheter till fortbildning. I dagarna presenterade förbundet den senaste undersökningen som rör 2019.
Slutsatsen är att fortbildningen bland läkarna är nedåtgående över lång tid. Inte i någon region når läkarna upp till förbundets målsättning om tio dagars extern utbildning per läkare och år. Sedan 2005 har det nästan skett en halvering från i genomsnitt 9.1 till 5,3 dagar. I undersökningen framkommer det också att de regionala skillnaderna är stora.
Bäst resultat kunde Gotland uppvisa. Här hade läkarna i snitt sju dagars extern fortbildning 2019. I Jämtland var genomsnittet knappt två dagar. I landet som helhet svarade en av sex läkare att det inte hade genomgått någon extern utbildning alls.
– Med statistik är frågan alltid hur svarsfrekvensen ser ut. På Gotland kan det handla om att några enstaka blivit utfrågade. Men jag hoppas att resultatet stämmer och i så fall är det förstås glädjande siffror, säger Regina Göbel, ordförande i Gotlands läkarförening.
På grund av pandemin har läkarna även fått frågor om möjligheten till fortbildning under 2020. Drygt 80 procent av de tillfrågade läkarna uppgav att fortbildningen minskat dramatiskt under pandemin.
– Under pandemin har det byggts upp en vårdskuld, men även fortbildningen har fått stå tillbaka. Pandemin påverkar allt annat och leder så klart även till fortbildningsskuld, säger Regina Göbel.
– Det har förstås förekommit möjlighet till fortbildning via nätet. Men jag hoppas att arbetsgivaren inte ska dra slutsatsen att det fungerar lika bra som fysiska möten även efter pandemin. Det gör det inte. Det är viktigt att träffas fysiskt också.
Läkarförbundet vill att staten tar ett större ansvar för läkarnas vidareutbildning och kräver att regeringen fattar beslut om att göra rätten till fortbildning för läkare obligatorisk. Man menar att det är avgörande för en jämlik och patientsäker vård i hela landet.
– Staten måste ta ett större ansvar för att se till att Sverige inte halkar efter. De partier som har ambitionen att vården ska vara i världsklass måste också garantera förutsättningarna. Nu är det som att regionerna är 21 självstyrande länder och det går ut över patienterna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.