Förtidspensioner kan dölja massarbetslöshet

Under fjolåret slog Sverige rekord i antal nya förtidspensionärer.
Nära 75 000 personer beviljades förtidspension och totalt finns nu drygt en halv miljon förtidspensionärer i Sverige.
På Gotland är antalet cirka 3 400.

Gotland2005-03-04 06:00
Den växande skaran av förtidspensionärer kan ses som en del av baksidan på det intensifierade arbetet för att minska sjukskrivningarna.
Regeringen har satt som mål att antalet sjukskrivningar ska halveras från år 2002 till 2008. Och på Gotland är man på god väg. Här lyckades man under fjolåret att minska de långa sjukskrivningarna (de som varat mer än 1 år) med cirka 150.

Återvänder aldrig
Men färre sjukskrivna betyder inte med automatik fler friska. En väldigt stor del av de långtidssjukskrivna återvänder aldrig till arbetslivet. De blir förtidspensionerade, eller som det numera heter, de får sjuk- och aktivitetsersättning. En del hamnar i arbetslöshet.
Den stora gruppen förtidspensionärer är äldre, på Gotland är drygt hälften över 55 år. Men den grupp där ökningen är störst är 30-34-åringar. På Gotland låg ökningen i fjol på 19 procent för i den åldersgruppen.

Dyster bild
- Det är en väldigt dyster bild, kommenterar Jerker Sjöberg på Försäkringskassans kontor i Visby.
- Totalt sett har vi en minskande trend på Gotland när det gäller ohälsotalet, det har minskat från 41,3 år 2002 till 40,0 nu vid årsskiftet. Vi ligger en bra bit under riksgenomsnittet för länen som är 42,5.
Men förtidspensionerna ökar även hos oss och särskilt bekymmersamt är det att ökningen är så stor bland unga människor. Kvinnor i åldern 29-45 år tycks särskilt utsatta, säger han.

Ett sätt att dölja
Många menar att förtidspensionerna egentligen är ett sätt att dölja arbetslöshet. Dagens Nyheter har i en serie debattartiklar av Anders Isaksson nu i vinter beskrivit hur våra trygghetssystem döljer en massarbetslöshet av samma omfattning som under depressionen på 1930-talet.
"Då var en fjärdedel av a-kassornas medlemmar arbetslösa och nu saknar en lika stor andel av den vuxna befolkningen ett jobb att gå till", skriver man bland annat.

Tydliga direktiv
- Det ligger säkert en sanning i det,säger Jerker Sjöberg på Försäkringskassan i Visby. Både sjukskrivningar och förtidspensioner har nog täckt upp för en hel del arbetslöshet. Men det går inte längre, direktiven från statsmakterna är mycket tydliga, sjukpenning får endast medges av medicinska skäl. Det är inte sjukförsäkringssystemet som ska betala arbetslöshet, glesbygdsproblematik eller sociala problem.
Enligt tidningen Arbetsmarknaden fick 1,8 miljoner människor i arbetsför ålder någon form av bidrag under fjolåret. Omräknat i helårsbidrag motsvarade ersättningarna en frånvaro av en miljon människor från arbetsmarknaden.
- Det här är naturligtvis inte hållbart på sikt, resonerar Jerker Sjöberg. Hur ska vi få råd när en allt mindre grupp ska försörja allt fler? Det är ju bland annat mot den här bakgrunden som Försäkringskassan fått uppdraget att halvera sjukskrivningarna.

Rehabilitering
På Försäkringskassan har man även noterat en större aktivitet hos arbetsgivarna när det gäller att komma tillrätta med sjukskrivningarna. Tätast är kontakterna med Gotlands kommun som ju är öns största arbetsgivare.
- Vi arbetar mycket med rehabilitering, säger Gun Tidestav, personaldirektör i Gotlands kommun. Medvetandet om vad sjukskrivningarna kostar har ökat ute i förvaltningarna, det kostar både för den enskilde och för arbetsgivaren.
Samarbetet med både Försäkringskassan och arbetsförmedlingen har intensifierats. Man jobbar i team kring den långtidssjukskrivne och försöker, som en av kommunens rehabiliteringsansvariga uttrycker det "hitta lösningar så att individen kan bygga en bro till någonting".

30-tal sades upp
Under fjolåret var cirka 500 av kommunens anställda långtidssjukskrivna. För ett 30-tal av dem innebar lösningen att de sades upp. De träffade en uppgörelse med sin arbetsgivare, kommunen, om att sluta sin anställning mot ett visst avgångsvederlag.
Enligt flera fackliga organisationer GT pratat med blir detta allt vanligare. Arbetsgivare köper helt enkelt loss sina långtidssjukskrivna.
- Detta är inget som sker enkelt. Det är en väldigt lång process som också kräver att parterna är överens, säger Gun Tidestav.
Men hon menar att ibland är det den bästa lösningen.

Vägs ände
- I vissa fall kommer man till vägs ände. När man lyft alla stenar och prövat allt och ändå inte har något arbete att erbjuda som långtidssjuke personen klarar. Då finns inget annat än uppsägning, säger hon.
- Hur många månadslöner brukar ni erbjuda vid sådana här uppgörelser?
- Vi tittar på hur länge personen varit anställd i kommunen och sedan träffar vi en uppgörelse som båda parter är nöjda med, svarar Gun Tidestav.

Kostade 23 miljoner ifjol
Under fjolåret kostade sjukskrivningar bland personalen Gotlands kommun cirka 23 miljoner kronor. Med de nya regler för sjukskrivning som gäller från i år då arbetsgivaren står för 15 procent av sjukpenningen för heltidssjukskrivna räknar man med ökade kostnader på cirka åtta miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!