Förtryckta blanketter till 35 000 gotlänningar
Har du inte fått din deklarationsblankett med posten än? Var inte orolig. Den kommer att dimpa ner i brevlådan troligen under den här veckan.Sedan har du knappt en månad på dig att plita ner eventuella ändringar. De flesta behöver dock bara skriva under blanketten.Men glöm inte bort att kontrollera uppgifterna.
Även om din granne, men inte du, fått blanketten finns det ingen anledning till oro. Utskicken sker helt slumpmässigt. Det kan skilja upp till en vecka även inom hushållen. Om du däremot inte fått någon blankett ens under den senare halvan av innevarande månad kan det vara dags att reagera och att agera. Lämpligast är då att helt enkelt kontakta Skattekontoret i Visby och efterlysa blanketten.
Förseningsavgifter
Blanketterna ska, liksom de senaste åren, vara inlämnade till Skattekontoret i Visby i början av maj. I år är det tisdagen den 2 maj som är sista inlämningsdag. Det är också den absolut sista dagen, enligt Skatteverket. Den som kommer in senare med sin deklaration riskerar förseningsavgifter. I värsta fall kan det komma att handla om avgifter på upp emot en tusenlapp.
För många räcker det att bara skriva under deklarationen och skicka tillbaka den. Men även om det verkar enklast att hoppa över kontrollen så är det viktigt att titta närmare på alla uppgifter. Det slutliga ansvaret för riktigheten, även vad gäller allting som är förtryckt, ligger hos den skattskyldige. Man kan alltså inte komma i efterhand och skylla på Skatteverket när det blivit fel. Så rådet är att vara noga med att kontrollera allting.
Slarvfel rättas
Den riktigt noggranne kontrollerar även de inkomstuppgifter som förekommer. Allt som är förtryckt baseras på de kontrolluppgifter som arbetsgivare, banker, Värdepapperscentralen osv skickat till Skatteverket. Men det är därmed inte säkert att dessa uppgifter är korrekta. Även här blir rådet att jämföra kontrolluppgifterna med de specifikationer du fått från olika håll.
- Vid granskningen rättas en hel del rena felaktigheter, som delvis beror på slarv. Visserligen rättar vi till alla förekommande fel, men det bästa är ju att så många som möjligt eller helst alla gör rätt. Våra granskare slipper då en hel del merarbete, konstaterar Anders Brännström, som är informationsansvarig på Skattekontoret i Visby.
Ett fel som fortfarande förekommer är när någon förtryckt uppgift ska korrigeras. Den felaktiga siffran ska strykas över och den riktiga ska skrivas i den tomma rutan bredvid. Många gånger glömmer man bort att stryka över den felaktiga uppgiften.
- Ett allmänt råd till deklaranterna är man ska vara noggrannare och gå igenom blanketten innan den skrivs under och skickas in, säger Brännström vidare.
Många kommer säkert även i år att deklarera på nätet. Men även här gäller det att alltid kontrollera uppgifterna på de förtryckta blanketterna.
Preliminärt
Kom också ihåg att den skatteuträkning som gjorts bara är preliminär. När eventuella ändringar gjorts gäller inte längre Skatteverkets uträkningar. För att få veta den nya skatten får man själv gå in på Skatteverkets hemsida och mata in alla uppgifter för att få en ny uträkning. Då får man också veta om det blir plus eller minus på skattekontot.
Under en rad av år har skattegranskarna siktat in sig på vissa områden, där man haft misstankar om att det förekommit mycket felaktigheter. De tuffare kontrollerna vid förra taxeringen visade att många försökte få igenom chansavdrag under övriga avdrag. Andra avdragsområden där många fastnade i kontrollerna var vid dubbel bosättning och resor till och från arbetet.
- Vi utredde många yrkanden som inte var avdragsgilla. Många försökte göra avdrag för exempelvis datorer, arbetsrum, facklitteratur och arbetskläder, utan att ha underlag för det. Det är inte fel att yrka avdrag för kostnader, men de måste kunna verifieras med kvitton eller liknande. I annat fall går det inte att få igenom avdragen. Dessutom medför chansavdragen också merarbete för våra granskare, fortsätter Anders Brännström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!