På etiketten står det att köttet är nyförpackat när det kommer ut i butiken, men det har legat färdigpackat i lager upp till tio dagar, visar granskningen.
– Det är allvarligt. Då vet man ju inte hur gamla de här varorna är och hållbarhetstiden finns det ingen kontroll av, säger veterinärinspektören på Livsmedelsverket, Kals Johansson till Ekot. Om de har en hållbarhet på tre veckor till exempel, så stämmer det inte, menar han.
Ekots granskning av Livsmedelsverkets interna dokument visar att åtminstone sju företag, som säljer och charkprodukter till matbutiker, uppgav felaktiga uppgifter för datum om förpackningsdag.
Varor som säljs i matvarubutiker runt om i landet var inte packade det datum som stod på etiketten utan var förpackade flera dagar tidigare. Det var varor som blodpudding, falukorv, och smörgåspålägg.
Samtliga företag som enligt Livsmedelsverket uppgett felaktigt datum säger till Ekot att de rättat till felaktigheterna.