Fortsatt hög beredskap men stabiliteten ökar i Kosovo

Stabiliteten i Kosovo ökar igen. I det svenska ansvarsområdet lägrar sig lugnet, men beredskapen är fortsatt hög. Vägspärrar, bevakning och genomsökning av hundratals bilar tar på krafterna. Under veckan får den hårt arbetande svenska bataljonen, efter regeringsbeslut i torsdags, förstärkning av 130 nya soldater.

Gotland2004-04-06 04:00
Läget i Kosovo är betydligt stabilare nu än för några veckor sedan. Den snabba eskaleringen av våld och oordning i samband med oroligheterna gör dock att läget beskrivs som det kring 99/00. Relationen mellan de olika folkgrupperna är fortfarande spänd.
Soldaterna arbetar återigen mer i fasta grupperingar, med dygnet runt-bevakning, vägkontroller och genomsökning av misstänkta hus och fordon. Fokus läggs fortfarande på området söder om Pristina. Arbetsbördan är hög, men enligt uppgift är arbetsmoralen och stoltheten stor.
Tecknen på att lugnet ökat är flera. Buggkursen på Camp Victoria har dragit igång igen och i lördags skrev 60 soldater högskoleprov. Samma dag dök förresten Behxhet Vitia, mer känd som Cluster-Kalle, upp på campen för att meddela att han hittat "stora granater" i Clustertown. Ammunitionsröjarna åkte dit och oskadliggjorde dem genom sprängning.
Våren gör sig påmind även i Kosovo, bland annat genom torra marker. Flera gräsbränder har utbrutit, vilket har resulterat i utryckningar för den svenska räddningskåren.
<span class=MR>Får förstärkningar</span>
I helgen flögs fyra vändor med förstärkning ner, i ett inhyrt flygplan av modell AN124. Totalt kommer den svenska bataljonen att under veckan få 14 pansarbandvagnar, två sjukvårdstransporter, en bärgare för nyss nämnda PBV och 130 soldater. De kommer bland annat att bidra till att den löpande patrulleringen, som blivit eftersatt på grund av den skärpta bevakningen, utökas igen.
De nya soldaterna är till största delen tagna från beredskapsförbandet IA03, som utbildades i fjol vår och stått beredda på "snabb insats". Kompaniet sätts upp av I19 i Boden och ingen gotlänning finns med. Planen är att de ska stanna kvar till och med juni, då den nionde svenska bataljonen roterar hem. Förstärkningarna godkändes av regeringen i torsdags.
Swebat har också fått förstärkning från Försvarsmakten Logistik, Försörjningsenhet Gotland. Under två veckor hjälper fyra personer till att bära den stora arbetsbördan på campens huvudförråd.
<span class=MR>Framtiden avgör styrkan</span>
Hur nästa svenska Kosovostyrka ska se ut återstår att avgöra. Den senaste tidens oroligheter har föranlett nya diskussioner och den planerade nedtrappningen kan komma att förändras.
­Frågan nu är om det här var en engångsföreteelse eller en del i ett större mönster? Det är svårt att sia i dagsläget, konstaterar Henrik Berger, pressinformatör på den operativa insatsledningen i Uppsala.
Enligt Magnus Edin, politiskt sakkunnig pressekreterare på Försvarsdepartementet pågår ett kontinuerligt informationsutbyte mellan Nato och de multinationella styrkorna i Kosovo, däribland Sverige. Ett ställningstagande kring det militära behovet, efter vilket man kan besluta om anpassade truppbidrag väntas dock inte komma förrän i maj.
­Ställningstagandet påverkas naturligtvis av de senaste händelserna och av vad som händer framöver, säger Edin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!