Fortsatt kämpigt för privata äldreboenden

Flera av öns privata äldreboenden har det fortsatt tufft ekonomiskt när regionen först fyller platserna på de egna boendena. Men alliansen tittar på om nuvarande ordning bör ändras.

Gotlands sjukhem har flera tomma platser vilket gör att ekonomin är ansträngd, berättar verksamhetschef Kerstin Ahlqvist.

Gotlands sjukhem har flera tomma platser vilket gör att ekonomin är ansträngd, berättar verksamhetschef Kerstin Ahlqvist.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2021-02-19 12:10

Ett av de drabbade boendena är Gotlands sjukhem som just nu har sex tomma platser hos sig. Det är något bättre än i höstas då tio platser var lediga men fortfarande är ekonomin ansträngd.

– Det är tungt. Men vi kämpar vidare.  Jag känner att vi har ett historiskt ansvar att hålla sjukhemmet levande, säger Kerstin Ahlqvist, sjukhemmets verksamhetschef. 

– Det påverkar jättemycket, det är ett oerhört tapp plus att det är svårt att veta hur mycket personal som behövs framöver, säger Sofia Hellgren, verksamhetschef på Solrosen med tre tomma platser.

Även på Attendo Regementsgatan står platser tomma, både demensboende och särskilt boende. Samtidigt vittnar de ansvariga för verksamheterna om att de ofta får samtal från anhöriga och äldre som vill ha en plats, men inte får det på grund av regionens regler. Enligt bestämmelserna får äldre, eller deras anhöriga, inte själva välja vilket boende de ska tillbringa sin sista tid på. I den bestämda prioriteringsordningen ska regionens boenden i egen regi och de boenden man har entreprenadavtal med fyllas först. Därefter hänvisas äldre till de fyra privata vårdboenden som har ramavtal med regionen, Gotlands sjukhem, Solrosen, Hattstugan och Attendo Regementsgatan.

– Fokus bör vara de äldres önskemål, säger Beate Thyrén, verksamhetschef på Attendo Regementsgatan, och efterlyser valfrihet.

Men Rolf Öström (M), ordförande för socialnämnden, försvarar den prioriteringsordning som finns.

– Om det är fullt på våra boenden och hos dem vi har entreprenadavtal med så köper vi platser från de privata boendena. Det är ett affärsförhållande, de har valt att sälja platser, säger han.

Rolf Öström menar att det finns möjlighet för de äldre att önska var man vill bo och att det finns en byteskö. Han säger också att det här är en helt ny situation. Tidigare har det varit kö för att få komma till ett äldreboende men sedan pandemin bröt ut är kön borta. Och om det är kö och fullt på alla boenden så kan man ändå inte välja, enligt Rolf Öström. Samtidigt berättar han att det pågår samtal om den nuvarande ordningen ska behållas eller inte.

– Jag vill inte föregå diskussionerna i alliansgruppen men vi tittar på om det finns bättre system. Men det måste vara bra ur alla synpunkter, det här är komplicerat, säger Rolf Öström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!