Arbetslösheten på Gotland är för närvarande 4,6 procent, att jämföra med rikets 6,8 procent. Det innebär alltså att omkring 1 300 personer på ön står utan arbete.
Att siffran är låg, och inte ökar enligt prognosen, är dock en klen tröst för den enskilde individen.
Men det finns saker att göra, inte minst att höja sin kompetens, vilket är möjligt via Arbetsförmedlingen, men även exempelvis vuxenutbildningar och folkhögskolor.
– Grundläggande datakunskap är viktig i dag, oavsett bransch. All utbildning ökar möjligheten att hitta ett jobb, säger Aleksandar Lazarevski på Arbetsförmedlingen.
Det är också något myndigheten har som medskick, på uppmaning av politiken: Våga tänka nytt, kanske byta bransch även om det tar emot.
– Det handlar om mindset, att ställa om sitt fokus och inse att saker och ting inte kommer att vara som de har varit, som kollegan Olof Petersson uttrycker det.
De båda kollegorna ser att det i dag generellt råder ett gap mellan arbetsgivares kravbild och arbetssökandes kompetens.
– En del arbetsgivare måste vara beredda att anpassa sin kravbild, säger Olof Petersson.
Ett annat alternativ för att hitta jobb – för jobb finns – är att flytta norrut i landet. Inte minst har, som exempel, batteritillverkaren Northvolts etablering i Västerbotten genererat jobb i flera olika branscher. Men det geografiska rörligheten berör också Gotlands intresse att attrahera kompetens.
För lediga jobb finns även på Gotland, i dagsläget omkring 1 500 tjänster, varav cirka 430 är tillsvidaretjänster. Resten är lediga platser inför sommaren, där vården och restaurangbranschen dominerar.
Bland de 1 300 utan jobb är i dag drygt 400 långtidsarbetslösa i mer än tolv månader. Att få dessa i sysselsättning är absolut prioritet.
Myndigheten kan även gå in med särskilt stöd till personer som är plus 55 och står utan jobb.
– Forskning visar att redan vid 40 börjar arbetsgivare dra öronen åt sig. I framtiden har jag svårt att se att arbetsgivare har råd att ta lika stor hänsyn till hög ålder i sin rekrytering, säger Olof Petersson.
Med allt detta sagt, och med de relativt många varslen och konkurserna i åtanke, upplever Aleksandar Lazarevski och Olof Petersson att läget ser ljust ut. Inte minst inför sommaren.
Förhoppningen är att fjolårssommaren upprepar sig, då var siffran rekordlåga 3,6 procents arbetslöshet på Gotland.