Antalet patientbesök på landets akutmottagningar minskade förra året med 29 000 till cirka 1,9 miljoner. Men tiden det totala akutbesöket tog ökade ändå jämfört med 2017. Hälften av besöken förra året varade längre än tre och en halv timme och vart tionde besök varade nästan åtta timmar. Det visar en färsk rapport från Socialstyrelsen.
– Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar, trots att antalet besök minskat. Med ett minskat antal besök förväntar man sig att tiderna på akutmottagningarna också minskar, men utöver patientantalet finns även andra faktorer som påverkar såsom arbetsorganisation, bemanning och vårdplatssituationen på sjukhuset, säger Mats Granberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.
På Gotland stannar patienten i genomsnitt tre timmar vid ett besök på akuten vid Visby lasarett. Det är 40 minuter kortare än genomsnittet för landet. Även tiden patienten måste vänta innan en läkare kan göra en bedömning är kortare på Visby lasaretts akutmottagning än snittet i riket. Sedan 2016 har såväl väntan på läkare som tiden för hela besöket på akuten i Visby ökat, men jämfört med 2017 är väntetiderna i stort sett desamma.
Längst tid för att få träffa en läkare på akuten har patienterna i Västra Götaland medan tiden för hela akutbesöket är längst för patienterna i Skåne och kortast i Kalmar.
Socialstyrelsen konstaterar att väntetiden på landets akutmottagningar är ojämställd – kvinnor tvingas i genomsnitt vänta längre än män.