Fortsatt misstro hos brandmännen
Inom bara några veckor har fyra brandmän slutat frivilligt och neddragningarna inom räddningstjänsten är i stort sett klara.Men turbulensen är inte över - förhandlingar förs nu på central nivå.- Det återstår för ledningen att bevisa att det fungerar, säger brandmästare Henrik Johansson.
Foto: Bengan Zettergren
Till slut, den 3 december, tvingades räddningschefen Johan Kallum lämna in sin avskedsansökan. Förtroendet hos personalen var borta, och motsättningarna gick inte att lösa.
Men besparingskraven finns kvar, och den 1 september är det på dagen ett och ett halvt år sedan Johan Kallum fick i uppdrag att spara 2,5 miljoner kronor. Ett sparpaket som ledde till öppen strid med brandmännen.
En bättre dialog
Jan-Olof Henriksson kal-
lades in för att genomföra besparingarna efter Kallums avhopp. Och nu har stämningen trots bistra tider blivit bättre.
- Jan-Olof Henriksson satsar på samtal. Nu har vi en bättre dialog även om vi inte är överens. Vi kan fika i samma rum, säger Henrik Johansson, brandmästare och ordförande i Kommunals fackklubb på räddningstjänsten.
- Den första september är den stora prövningen. Då har vi blivit av med fyra medarbetare på operativa avdelningen för brand och räddning. Ledningen har sagt att det ska lösa sig, men inte hur. Och personalen är skeptisk, säger Johansson.
Brandmännen fick dock gehör för en del av sina krav.
- Vi förde fram tre punkter, varav politikerna köpte två. Vi fick behålla Dalhems brandförsvar, och ambulansverksamheten fördes över till hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Men våra synpunkter på personalneddragningarna köpte de inte, säger Henrik Johansson.
Fem tjänster skulle bort, och det har lösts på frivillig väg. Två brandmän slutade före sommaren efter att ha fått andra jobb. Och två går i pension den 1 september.
- Det var två av de yngre som slutade före sommaren. De hade ändå legat dåligt till om det skulle bli uppsägningar. Och de som slutar snart går i pension lite tidigare än de hade tänkt, berättar Henrik Johansson.
- Problemet är att vi förlorar yngre förmågor. Vi kommer att ha en medelålder på 48-49 år.
Den femte som ska sluta har en dryg halvtidstjänst och går den 31 januari nästa år.
Något efterspel till konflikten i fjol har det inte blivit.
- Det har inte blivit några repressalier. Visst har vi fått höra att vi som var befäl borde ha stått på ledningens sida. Men vi är högsta ansvariga arbetsledare ute på olycksplatser, och om vi anser att vi inte kan öva tillräckligt så är det vårt jobb att säga ifrån, säger Henrik Johansson.
- Politikerna ville ha det här genomfört på tre månader. Nu har det gått snart ett och ett halvt år. Hade man satt sig ner från början och sagt att alla måste hjälpa till, då hade vi varit i mål för länge sedan.
Den nya organisationen innebär fyra arbetslag med en brandmästare och fem brandmän i varje lag. Det är 24 tjänster. Till det kommer en nyinrättad tjänst som planerare.
Central förhandling
Men arbetsschemat är ännu inte klart.
- Vi är överens om organisationen, men inte om arbetstiderna, bekräftar Jan-Olof Henriksson, tillförordnad räddningschef.
- Det pågår en central förhandling mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Kommunal, och om vi inte kommer överens så har vi ett gammalt avtal som gäller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!