Oron för att turismen ska backa har varit stor det här året. Och många pekar på att färjepriserna bär skulden.
Färjebokningarna har minskat. Enligt Destination Gotland ligger de för närvarande cirka fem procent under fjolårets nivå.
Lite avvaktande
Och många hotell- och pensionatvärdar ser också en avmattning i bokningarna.
- Det känns lite avvaktande, och något sämre överlag, säger Lena Paulsson, vd för Suderbys herrgård och Tofta strandpensionat.
Men den största förändringen, menar hon, är att allt sker med så kort varsel.
- Det gäller både grupper, konferenser och enskilda gäster. Alla bokar mycket senare, ofta med mycket kort varsel. Och det gör att vi får en mer osäker bransch, allt blir mer svåröverblickbart, säger hon.
Färjepriserna tror hon inte varit avgörande för det något sämre bokningsläget i hennes företag.
- Jag har i varje fall inte fått några sådana indikationer. Gotland är ju inget billighetsresmål. Det står mer för kvalitet och stabilitet; men självklart önskar även jag att vi kunde få lägre färjepriser, säger hon.
Camilla Davidsson på Fårögården bed & breakfast upplever också ett något sämre bokningsläge.
- Försäsongen är sämre, men under högsäsongen har vi fullt som vanligt, säger hon.
Hotell- och pensionat
Brukshotellet i Roma har inte märkt någon skillnad mot i fjol. Och pensionat Holmhällar i Vamlingbo ser till och med en viss ökning.
- Vi har fullt som vanligt. Jag kan till och med notera en ökad efterfrågan, säger Calle Hansén.
Camping nedåt
Inom campingbranschen befarar man dock fortsatt nedgång. I fjol minskade antalet campingnätter på Gotland med 20 procent, från drygt 275 000 år 2010 till drygt 220 000 år 2011.
Niklas Harlevi som driver bland annat Snäcks camping har redan aviserat att han, på grund av försämrat bokningsläge, kommer att stänga anläggningen redan den 12 augusti i stället för som tidigare planerat 30 september.