Fortsatt oenighet om bostäder på Hällarna
Alliansen håller fast vid att man ska bygga bostäder och ha plats för en evenemangsarena på Hällarna. Oppositionen fortsätter säga nej.
Men om Hällarna fortsätter man att tycka olika. Där handlar det alltså om den sista etappen i planerad utbyggnad av Visborgsområdet, skogsområdet väster om Toftavägen. Där finns 100 hektar där 700-800 lägenheter kan uppföras, alla med havsutsikt.
En del av husen, med 2-3 våningar ska ligga cirka 250 meter från havet. Detta vill oppositionen inte vara med om.
Men det kan dröja decennier innan hela Visborgsområdet blir utbyggt.
- Vi vill värna om friluftsliv och natur och anser att det finns tillräckligt plats ändå för bostäder i Visborgsområdet, säger oppositionsrådet Björn Jansson (s).
Men majoriteten ville annorlunda. Beslutet blev att godkänna förslaget till utvecklingsplan för Visborgsområdet och detta ska inarbetas i ett förslag till fördjupad översiktsplan för Visby. Dessutom får byggnadsnämnden nu i uppdrag att ta fram detaljplaneförslag för området norr om Oscarsstenen samt grönområdet vid Färjeleden, närmast Visborgsstaden, (fastigheten Taptot).
Positiv månadsrapport
Kommunstyrelsen fick den ekonomiska rapporten för maj på sitt bord. Prognosen är positiv och pekar på ett överskott på 24 miljoner kronor för i år. Det kan jämföras med förra rapporten som pekade på ett plus på endast tre miljoner kronor. Men flera nämnder visar fortsatt på minus. Inför kommunstyrelsens nästa sammanträde, i augusti, man redovisa hur de ska få sina budgetar i balans.
Överklagar testamente
Kommunen klagar hos regeringen för att få gåvobestämmelser upphävda i ett testamente. Detta för att kunna sälja fastigheten Senapen 28 (Endreväg-Bungegatan). Där finns i dag dels hemtjänstens lokaler dels bostäder. Kommunen har tidigare fått avslag av kammarkollegiet på sin anhållan om permutation av testamentet. Kollegiet anser inte att kommunens omorganisation av fastighetsförvaltningen är skäl nog för att ändra så att fastigheten kan säljas.
30 år gammal gåva
År 1970 fick dåvarande Dalhems kommun i gåva ett grönområde i södra delen av Åminne. Men någon gåvohandling upprättades aldrig! Nu har en god man till givaren upprättat ett förslag till gåvobrev och i går sa kommunstyrelsen ja till gåvoavtalet.
Kommunstyrelsen har yttrat sig över statliga utredningen Stranden, om differentierat strandskydd. I utredningen sägs att Gotlands kommun inte ska ha full beslutanderätt för vissa delar av kusten. Kommunstyrelsen anser att samma regler ska gälla här som för övriga Sverige och att man därmed ska ha full beslutanderätt för hela den gotländska kusten.
Kommunen har anmält sitt deltagande i Energimyndighetens program "Uthållig kommun". enligt kommunalrådet Lars Thomsson (c) är detta ett sätt för Gotlands kommun att ligga i framkant och han tror också att kommunens energiplan duger att visa upp för energimyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!