"Priserna går nog aldrig tillbaka till samma nivå igen"

Det råder fortsatt stor brist på trävaror på såväl Gotland som i stora delar av världen, vilket fått virkespriserna att skjuta i höjden. Samtidigt är efterfrågan på byggmaterial fortsatt stor på ön. "Vi får inte tag på allt virke som efterfrågas", säger Göran Appelquist, ägare av Österby brädgård.

På Stånga brädgård har man än så länge inte drabbats av virkesbristen då man har ett stort lager råmaterial som kan sågas till efter behov. På bilden staplar Kevin Stenegärd brädor i en av brädgårdens lokaler.

På Stånga brädgård har man än så länge inte drabbats av virkesbristen då man har ett stort lager råmaterial som kan sågas till efter behov. På bilden staplar Kevin Stenegärd brädor i en av brädgårdens lokaler.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2021-08-12 06:01

Gotlands Tidningar rapporterade i våras om den stora byggboom som coronapandemin fört med sig, där bygg- och renoveringsivern nådde nya höjder både på Gotland och i övriga delar av Sverige. Samtidigt steg dock priset på virke kraftigt på grund av den stora efterfrågan i kombination med en omfattande brist på trävaror som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. En av anledningarna till bristen är exempelvis att hundratals miljoner kubikmeter skog i Kanada skadats av contortabastborre, vilket gjort att exporten av virke från Sverige ökat. 

– Jag kan inte siffrorna exakt, men jag har för mig att jag läst att man i Kanada bara har producerat 15-20 procent av det virke som man brukar göra. Resten har den här barkborren förstört, säger Henrik Wickström, delägare på Stånga brädgård. 

Den stora virkesbristen världen över har dock inte drabbat Stånga brädgård speciellt hårt, åtminstone inte ännu. 

– Till skillnad från många andra har vi ett stort lager råmaterial här på plats, så vi har inte haft problem med tillgången på virke än så länge.

Henrik Wickström vittnar om att den största bygghetsen bland privatbyggarna lugnat ned sig något nu när många av sommargotlänningarna åkt hem. Det betyder dock inte att efterfrågan på virke minskat.

– När hantverkarnas semester nu börjar ta slut så tar allt fart igen, så det finns absolut att göra.

Enligt Henrik Wickström har priset på virke i stort sett legat stilla de senaste 15-20 åren, men att priset nu ökat med omkring 40 procent. 

– Det är såklart inte kul att höja priset eftersom man mest av allt vill ha nöjda kunder. Men vi måste följa marknaden, och att vi höjer priserna gör inte att vi tjänar mer pengar eftersom det blir dyrare för oss att köpa in materialet också.

Finns det någonting som talar för att priset på virke kommer att gå ner framöver?

– Jag tror aldrig att vi kommer tillbaka till nivån som det varit på innan. 

Den spådomen delas även av Göran Appelquist, vd och delägare på Österby brädgård i Visby. 

– Priserna har historiskt sett varit för låga. Skogsägarna har fått för lite betalt, och oavsett om tillgången på virke ökar framöver så tror jag inte att priserna kommer att pressas ner till de låga nivåer som de låg på tidigare, säger han.

Göran Appelquist berättar att Österby brädgård fortsatt känner av en stor efterfrågan på virke, men att kunderna, både de privata och de inom byggsektorn, lärt sig av vårens och försommarens enorma tryck.

– Folk har förstått att det är längre väntetid och tagit till sig det som stått i media, så vi märker av en större framförhållning. Det tycker vi är bra, men det kan också bli svårt när framförhållningen är för lång. Folk gör beställningar redan nu för sent i höst och till och med nästa vår, och då vet vi inte riktigt hur prisbilden kommer att se ut.

Men lyckas ni få fram allt virke som efterfrågas av kunderna?

– Nej, det får vi inte. Det har varit tomt på många av våra hyllor under sommaren, och det är fortfarande svårt att få tag på allt material som folk vill ha. Det kommer nog dröja minst hela hösten innan det jämnar ut sig och sågverken lyckas bygga upp tillräckligt stora lager igen, säger Göran Appelquist. 

Så mycket kostar en altan

Det är främst priserna på sågat och hyvlat virke som skjutit i höjden det senaste året. SVT gjorde i juni en jämförelse över hur mycket dyrare det blivit att bygga en altan på 5x10 meter sedan priserna började stiga. Den visar att kostnaden för trallvirket till altanen i maj 2020 skulle ha kostat cirka 6 270 kronor. I juni i år kostade samma mängd virke 8 590 kronor, vilket motsvarar en prisökning på 37 procent.

Källa: SVT. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!