Mätningarna som SMHI gjort under hösten visar att omkring 15 procent av bottnarna i Östersjön är döda, och närmare 30 procent lider av akut syrebrist. Värst är situationen i östra och västra Gotlandsbassängen och i östra delen av Bornholmsbassängen.
– Det är allvarligt eftersom syrebristen är ett av de viktigaste måtten på hur Östersjön mår. Syrebristen är framförallt ett hot mot torskens utveckling, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
– En av förklaringarna är att vi inte haft tillräckligt stora inflöden av syrerikt vatten i Östersjön de senaste åren. Några stormiga dagar räcker inte för att få bestående förbättringar. Syrebristen är också starkt kopplat till belastningen av närsalter i Östersjön, det vill säga utsläpp av kväve och fosfor.
Att just torsken drabbas beror på att torskäggen måste flyta under vattnet under en period tills ynglen utvecklats, och för det krävs en viss salt- och syrehalt. Syrebristen kan göra att fisken dör eller flyr.
– Den enda långsiktiga lösningen för att få ner syrebristen på normal eller naturliga nivåer är att fortsätta minska utsläppen av kväve och fosfor, säger Bertil Håkansson.