Förutsättningarna för turism är unika
Satsningar på turism och annan tjänsteverksamhet i all ära.- Men det ger sällan det stora lyftet, säger utredare på utbildningsdepartementet.
Industrin viktigast
De orter han studerat är Gislaved och Söderhamn, men det kunde också ha varit två andra svenska orter. Resultaten är överförbara, menar författaren.
-Vad min studie ger belägg för är industrins betydelse. Det är svårt att hitta någon annan verksamhet som relativt snabbt kan skapa så stort värde, säger han.
Tjänstesektorn är ofta begränsad till en mindre marknad, samma sak med handel.
- Men industrin kan sälja över hela världen, säger han.
Satsningar på export är den kanske främsta nyckeln till framgång för bygder som vill överleva.
Gislaved har klarat sig bäst
I studien är det Gislaved som klarat bäst att komma igen efter att storföretaget (Continental) flyttat ut. Detta trots att nyföretagandet faktiskt varit något högre i Söderhamn (där Emerson lagt ned). Och orsaken är just att de nya Gislavedsföretagen i mycket större utsträckning än de som startat i Söderhamn finns inom industrin.
50 procent av arbetskraften i Gislaved jobbar inom industrin, medan det i Söderhamn och Sverige som helhet bara är 16 procent.
Varnar för tjänstesektorn
Pär Isaksson varnar glasbygdsregioner för att fokusera för hårt på tjänstesektorn.
- Konsultföretag och andra avancerade tjänstenäringar kan sällan växa till sig i glesbygd eftersom vare sig kunderna eller arbetskraften finns där. Däremot kan välskötta industriföretag fungera mycket väl i glesbygd, säger han.
Turism, högskolor och kommunikationer är vad många glesbygdskommuner hoppas ska skapa nya jobb när storföretag skär ned och statlig verksamhet drar in. Men det är oftast fel väg, menar Pär Isaksson.
Turism kräver investeringar
Att jämföra Gotland med glesbygdsorter i allmänhet är dock svårt när man talar om turism.
- Gotland har unika förutsättningar när det gäller turismen, säger han.
-Men turismen är en bransch som kräver jättestora investeringar för att det ska ge lönsamhet åt en bygd. Och det tar tid. Den nya kongresshallen och effekterna av den tror jag dock kan ge utdelning på sikt, säger han.
GT bad kommunalrådet Eva Nypelius kommentera Pär Isakssons rapport och dess starka tro på industrin.
Och hon menar att vi faktiskt har en stark industrisektor på Gotland.
-Jag tror ibland man glömmer bort hur stor industrin är på Gotland. Vi har väldigt många småföretag, många inom industrisektorn. Sen har vi har Nimbus som vuxit kraftigt senare år, vi har gummiindustri, stenindustri med mera.
Småskalighet
Att industrin inte nämns i tillväxtprogrammen beror på att man där lyfter fram de områden som bedöms som unika för Gotland.
- Den småskaliga livsmedelsindustrin finns där, tillägger Eva Nypelius. Och detta att skapa basförutsättningar för allt företagande.
Regeringens Globaliseringsråd har till uppgift att fördjupa kunskaperna, ta fram ekonomiska och politiska strategier och bredda det offentliga samtalet om vad som krävs för att Sverige ska hävda sig väl i en värld präglad av fortsatt snabb globalisering. Rådet lyder under utbildningsdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!