Förvaltningen: "Finns en del revor i kanterna"

Oenigheterna med försvaret är ett övergående problem, säger regionens biträdande stadsarkitekt. "Vi prövar oss fram."

Gunnar Gustafsson, biträdande stadsarkitekt, och hans förvaltning har bett Försvarsmakten att precisera påverkansområdet runt Tofta skjutfält.

Gunnar Gustafsson, biträdande stadsarkitekt, och hans förvaltning har bett Försvarsmakten att precisera påverkansområdet runt Tofta skjutfält.

Foto: Simon Bendelin / Arkiv

Gotland2020-12-29 07:00

Sedan Försvarsmaktens ö-comeback har samhällsbyggnadsförvaltningen ett nytt landskap att orientera sig i.

– Ja, det märks att de är tillbaka ... Och vi är nog ännu inte riktigt på det klara med vad det innebär fullt ut, konstaterar Gunnar Gustafsson, biträdande stadsarkitekt.

Förvaltningen han företräder hanterar bland annat byggärenden på ön. Inom det området är Försvarsmakten numera en tung aktör som måste tas med i beräkningarna.

Du säger att ni inte är på det klara med vad återetableringen innebär fullt ut. Var finns oklarheterna?

– Då tänker jag främst på det utpekade påverkansområdet. Det ser jämnt och fint ut på kartan, men om man närstuderar den finns det en del revor och ojämnheter i kanterna. Där vet vi inte riktigt vad som gäller, och vi har därför bett Försvarsmakten att precisera området, säger Gunnar Gustafsson.

Alltså är det i vissa fall svårt för regionen att veta i förväg om ett byggärende kan anses hota riksintresset.

Kritikerna menar att samordningen mellan er, länsstyrelsen och Försvarsmakten brister. Hur bra koll har ni på varandras intressen?

– Överlag ganska bra. Sedan kan jag förstå att man reagerar så. Men vi befinner oss i en övergångsperiod, så detta är med största sannolikhet en övergående problematik. Just nu prövar vi oss fram för att hitta gränserna mellan Försvarets och den enskildes intressen, och det leder till att vi ibland får våra ärenden överklagade. Men för varje sånt ärende blir vi säkrare i vår bedömning.

Som bekant har Försvarsmakten även motsatt sig projekt utanför påverkansområdet, till exempel den planerade industriparken Symbiosis Center vid flygplatsen.

– Försvaret har en rad intressen runtom ön, de flesta känner vi inte ens till förrän de aktualiseras i något ärende. Men jag skulle inte beskriva det som något stort problem. Dessa intressen har vi fått förhålla oss till under lång tid, säger Gunnar Gustafsson.

Vilka intressen önskar då samhällsbyggnadsförvaltningen och dess biträdande stadsarkitekt slå vakt om?

– Vi bestrider i huvudsak inte Försvarsmaktens miljötillstånd. Men det vore bra om Försvarsmakten inom ramen för det lämnade tillståndet på något sätt kunde disponera om verksamheten på skjutfältet, så att ett visst bostadsbyggande inom påverkansområdet kan möjliggöras. Diskussioner om detta pågår i den dialog regionen har förts med Försvarsmakten sedan början av 2019, men där är vi inte i mål ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!