"Förvånad om klagomålen inte fortsätter öka"

Klagomålen om trängsel på öns restauranger ökar. Anledningen till det ökade antalet klagomål är fler turister på ön, menar Andreas Larsson, enhetschef för livsmedel- och alkoholtillstånd vid Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har i juni fått in mer än dubbelt så många klagomål om trängsel på restauranger runt om på ön. Vissa klagomål är befogade, andra inte, menar Andreas Larsson, enhetschef för livsmedel- och alkoholtillstånd vid Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har i juni fått in mer än dubbelt så många klagomål om trängsel på restauranger runt om på ön. Vissa klagomål är befogade, andra inte, menar Andreas Larsson, enhetschef för livsmedel- och alkoholtillstånd vid Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Foto: David Skoog

Gotland2020-07-04 08:45

Under juni har Samhällsbyggnadsförvaltningen vid Region Gotland kunnat notera att klagomålen gällande trängsel på öns restauranger ökat, jämfört med föregående månader. Totalt rör det sig om ett tjugotal klagomål som sedan i mars inkommit från privatpersoner. Av dessa har elva inkommit under juni.

– En ökad mängd folk på ön och att fler rör sig utomhus har lett till det ökade antalet klagomål. Utan att på något sätt ha några vetenskapliga belägg för det så tror jag att de flesta klagomål i juni har lämnats av turister. Jag skulle bli väldigt förvånad om klagomålen inte fortsätter att öka under kommande månad, säger Andreas Larsson.

Förvaltningen skickar alltid en inspektör till den aktuella serveringen efter inkommet klagomål. Men långt ifrån alla klagomål har varit befogade.

– Allmänheten har en bild av hur det får se ut och den stämmer inte alltid riktigt överens med verkligheten. Många trodde ju till exempel inledningsvis att regeln om 50 personer också gällde för restauranger, men det gör den ju inte.

De flesta klagomål rör uteserveringar vid Stora Torget. Även populära uteserveringar längs hamnen är återkommande i klagomålen. Att allmänheten påtalar upplevda problem med trängsel är viktigt, menar Andreas Larsson.

– Vid vissa tillfällen har vi uppmanat restaurangägaren att ta bort något bord eller flytta några stolar. Men vissa gånger har klagomålen varit helt obefogade. Det finns restauranger och uteserveringar där det ser trångt ut, trots att de helt och hållet uppfyller regelverket.

Den 1 juli trädde nya lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Lagen innebär att det numera är kommunerna – inte smittskyddsläkaren som innan – som bär ansvar för tillsyn av restauranger, barer och kaféer. Den nya lagändringen innebär bland annat att kommunerna, vid “allvarliga överträdelser” eller “upprepad misskötsel”, har rätt att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Lagen är tillfällig och gäller fram till 31 december 2020.

Till följd av den nya lagen ökar nu Samhällsbyggnadsförvaltningen vid Region Gotland sina insatser.

– Vi kommer nu att utföra tillsyn av restauranger dagligen. Men hur utfallet blir hänger mycket på hur vi som allmänhet uppför oss. Vi måste alla hjälpa verksamheterna att kunna ta sitt ansvar, säger Andreas Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!