Naturvårdsverket och länsstyrelsen anser att den miljökonsekvensbeskrivning som låg till grund för mark- och miljödomstolens beslut är ofullständig. Trots det har ingen av dem överklagat domen som gav Cementa tillstånd för fortsatt brytning i fyra år.
Tidigare har i stort sett alla domar om kalkbrytning överklagats. När tiden att överklaga Cementadomen löpte ut i tisdags kunde förvånade handläggare vid mark- och miljödomstolen konstatera att inget klagat.
Föreningen Urbergsgruppen, Gotlands botaniska förening och Naturskyddsföreningen på Gotland, som klagat tidigare, avstår den här gången.
– Hade Naturvårdsverket och länsstyrelsen klagat, då hade vi också gjort det. Det är de som har muskler och resurser, säger Urbergsgruppens ordförande Karin Mårtensson.
På samma sätt resonerar Gotlands botaniska förening. Ordföranden Jörgen Petersson:
– Det är väldigt mycket arbete att överklaga. Frågan är om det är värt det. Man måste välja sina strider.
Botaniska föreningen lägger i stället mer resurser på nästa ansökan från Cementa, som gäller brytning i 20-30 år.
Även Naturskyddsföreningen väljer att fokusera på nästa tillståndsansökan.
– Vi hade olika åsikter i styrelsen, men kom fram till att vi ska lägga krut på den större ansökan som är på gång, säger ordföranden Anncatrin Hjernquist.
Trots att ingen överklagat domen är Naturvårdsverket, länsstyrelsen och de tre föreningarna eniga i sin kritik. I ett pressmeddelande anser Naturvårdsverket att utredningen inte svarar mot de mycket höga krav som regelverket ställer och att mark- och miljödomstolen därför borde ha avvisat ansökan. Naturvårdsverkets inställning har inte förändrats med anledning av domen.
Till TT säger Anneli Bergholm Söder, länsråd vid länsstyrelsen:
– Vi tycker fortfarande att det finns brister i underlaget men eftersom ansökan om det 30-åriga tillståndet redan är i gång så väljer vi att fokusera på den kommande prövningen.
Även om domen vunnit laga kraft har Cementa uppmärksammats med anmälningar på andra håll. En Visbybo har JO-anmält MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) efter beslutet att kalkbrytningen i Slite är viktig för totalförsvaret. ”Det är tveksamt om MSB har mandat att uttala sig i frågor som rör försörjningsberedskap” skriver Visbybon till Justitieombudsmannen.
En annons med rubriken ”Så ska Cementa bli världsledande år 2030” har anmälts till Konsumentverket.