Förvarade skinka öppet i brödback
Anmärkningar uppradade i arton punkter i en inspektionsrapport berättar om snusket i en gotländsk livsmedelsbutik.Nu hotar vitesföreläggande om butiken inte inom 14 dagar åtgärdar alla bristerna som påpekades efter en inspektion den 11 december förra året. vid en ny inspektion en månad senare hade man ännu inte fixat det som skulle göras.
En orsak till alla fel och brister är att man inte har ett egenkontrollprogram, säger hälsoinspektör Anne Wiman. Det gäller till exempel rutiner för hur livsmedelshandlaren ska kontrollera hygien, kyl- och frystemperaturer, rengöring och att inga skadedjur finns i de lokaler där livsmedel förvaras.
<span class=MR>Lortigt i frysen</span>
Livsbutiken måste alltså ta fram ett skriftligt egenkontrollprogram. Därtill kommer den långa raden av anmärkningar, som i inspektionsrapporten inleds med företagets kyl- och frysrum:
"Det var rörigt i samtliga frysar. Kartonger med livsmedel förvarades direkt på golven och vissa varor var dåligt förpackade, som t.ex. pizzaskinka som låg helt öppet i brödback på golvet i frysen på gården. Livsmedel får inte förvaras på sådant sätt på grund av föroreningsrisken. Det var mycket lortigt i frysen på gården samt i den inne på lagret.
I Grönsakskylen förvarades grönsaker, ost och konserver. Se till att ha bättre åtskillnad av livsmedlen. en grundlig rengöring behövs.
I kylrummet för mejerivaror förvarades även snus. Detta utrymme är endast till för mejerivaror! I kylrummet intill färskvaruhanteringen blandades ost, kött, pizzadeg samt tomatsås till pizza. Deg och tomatsås var inte förpackat och spannen med tomatsås stod på golvet. Livsmedel får inte förvaras på sådant sätt på grund av föroreningsrisk.
<span class=MR>Färskvaruhantering</span>
Brödbackar förvarades direkt på golvet under beredningsbänkar. dessa skall tas bort eftersom de försvårar rengöring av lokalen.
På hyllor under beredningsbänkar förvarades saker som inte används i verksamheter för tillfället. Rensa bort sådant som inte ska användas.
Ostdelaren förvarades på en upp- och nervänd brödback på golvet. Den skall förvaras så att den inte blir smutsig.
Listan på anmärkningar fortsätter med salladsköket, lagret, städutrymmet och Bake-off-avdelningen. Om personaltoaletten sägs bland annat att toalett och handfat på personaltoaletten var mycket smutsiga. Slutligen hölls fel temperaturer i en del av butikens kyl- och frysdiskar.
Nu har alltså den här gotländska livsmedelsbutiken 14 dagar på sig att rätta till alla brister och allt snusk. Skulle det visa sig att detta inte är gjort, då kommer beslut tas om ett vitesföreläggande. Hur stort det kan bli vill hälsoinspektören Anne Wiman inte uttala sig om. Först måste butiken få chansen att rätta till alla brister.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!