Förväxlande skratt på Romateatern
Shakespeare har återtagit Romateaterns scen med ett virrvarr av förväxlingar och kontraster. Gör dig redo för: "Som ni vill ha det".
Vädjan. Narren Proba i en vädjande monolog.
Foto: Harald Broström
- Du är olyckligt förälskad, konstaterar han.
Orlando reser sig från stubben han just suttit på. Han iakttar ynglingen. Men tydligen inte ordentligt nog. Vad han inte ser är att ynglingens mustasch bara är ditmålad.
I själva verket är ynglingen egentligen Orlandos älskade Rosalind, förklädd till en ung man.
Ganymedes, som han (hon) kallar sig, kommer snart att erbjuda Orlando bot mot hans olyckliga kärlek. Men i motprestation kräver Ganymedes att han ska kalla honom - eller henne - för Rosalind.
Förrvirrande? Minst sagt, och det är bara en
av många förväxlingar i
Shakespeares komedi "Som ni vill ha det".
Tillbaka
Efter ett års uppehåll (2008 spelades "Revisorn" av Gogol) är Shakespeare tillbaka i Roma Klosterruin. Temat för komedin är den mångfacetterade kärleken. Den passionerade kärleken, den idealiserade kärleken, kärleken bland vänner. Helt enkelt kärlek, som ni vill ha det.
I pjäsens början hamnar Orlando i klammeri med sin bror, Oliver, och tvingas fly ut till Ardennerskogen. Också
Rosalind hamnar i skogen, förvisad ur hertigdömet av sin fars fiende.
Nu kunde ju pjäsen ha fått ett tidigt slut. Paret finner varandra i skogen och kan leva lyckliga till deras sista dagar.
Men kruxet är, som du redan har förstått, att Rosalind förklätt sig till "Ganymedes". Hur ska det nu gå när den förklädda Rosalind ska vinna Orlandos hjärta, samtidigt som Phebe, en herdeflicka, kärar ner sig i "Ganymedes"? Lägg till en irrationell narr, Proba, som gör allt för att få till ett giftermål med getvakterskan,
Audrey.
Aktuellt
Helena Nizic, som spelar Rosalind/Ganymedes, ger sin syn på saken:
- Det som är häftigt med Shakespare är att det fortfarande är aktuellt. Människor brottas nu som då med problemet om vem man är. Och människor upptäcker då som nu hela tiden nya sidor hos sig själva. Som när Rosalind bryter det strama hovlivet mot den rebelliska skogen. Behovet att bryta mot konventioner har alltid funnits.
Shakespeare skrev pjäsen runt år 1600. En tid som präglades av konfrontationen mellan gamla och nya idéer och teorier. En både informativ och revolutionär period. Drygt hundra år tidigare hade Columbus transatlantiska seglats visat att jorden inte var platt. Galileo stångades mot kyrkan i Rom om jordens placering i solsystemet. Kolonisationen började på allvar.
- Vi har försökt jobba mycket med stad och land. Gestalta revolten när ungdomarna flyr
från det destruktiva stadsbeteendet ut till skogen. Från den strikta staden till den rebelliska landsbygden - och just i den här miljön är det underbart att gestalta, säger regissör Thomas
Segerström.
Hur är "Som ni vill ha det" annars?
- Väldigt yvig. Det är en av Shakespeares roligaste och lyckligaste pjäser. Som en champagneflaska med känslor.
I nästa scen är det dags för narren, Proba, att göra entré till tonerna av en liten trio medeltidsmusikanter (gitarr, blockflöjt och mandolin). Toner och text är rappa, kvicktänkta och träffar direkt. Författandet av visan står Jonas Nyberg för.
Pepparkakshus
Han kommer runt en av de stora, bastanta stenpelarna iförd en clownkrage, en styv jacka och ett par byxor som får mig att tänka på pepparkakshus. Och så skorna, förstås. På fötterna har Proba ett par välputsade sneakers.
Kostymen är välarbetad och ger ytterligare stöd för den ungdomsrevolt som Thomas Segerström pratade om. Kontrasten mellan det moderna, nästan futuristsiska och Shakespeares 1600-tal är påtaglig.
Tillbaka till Ardennerskogen - och Proba. Han har uppenbarligen fattat tycke för Audrey - getvakterskan. Audrey har slagit sig ned vid ett bord. Ett bord som ackompanjeras av två stolar och en karaff. Proba spatserar runt henne, utan att för den skull släppa henne med blicken. Tillslut sätter han sig mittemot sin bordsdam, spänner ögonen i henne och fyller upp hennes glas.
- Jag är inte slampig, men tacka gudarna för att jag är billig!
"Som ni vill ha det"
spelas mellan den 24 juni och den 15 augusti.
Biljetterna kostar mellan 220 och 295 kronor.
För mer information: gå in på www.romateatern.se, eller ring: 0498-503 36, 0498-29 03 50
spelas mellan den 24 juni och den 15 augusti.
Biljetterna kostar mellan 220 och 295 kronor.
För mer information: gå in på www.romateatern.se, eller ring: 0498-503 36, 0498-29 03 50
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!