Frågorna är många när en gård ska inspekteras
Med jämna mellanrum får bondgårdarna besök av en djurskyddsinspektör och det är många punkter som ska bli ifyllda och avprickade. GA följde med under en sådan visit. Det är samma känsla som om du blir stoppad i en poliskontroll, man undrar om det är något fel på bilen, säger Daniel Olofsson, mjölkbonde i Boge.
Med sig har han en pärm med blanketter som han fyller i under den timmen som inspektionen tar. Han tittar på dieseltanken, oljetanken, betongplattan under gödselstacken, fläkten i ladugården där mjölkkorna går och mycket mer.
Det ska understrykas att gården i Boge inte har blivit anmäld för vanvård eller annat. Det här är en rutininspektion som ska ske ungefär vart tredje år.
Ägarna till gården går med hela tiden, de ställer frågor kring olika spörsmål och Mårten Danielsson ger tips på olika lösningar. Trion stannar vid varje station i ett par minuter. Det inte bara en formell inspektion utan också ett utvecklande samtal som båda parter vinner på. Inspektören får en god kontakt och vinner förtroende. Daniel och Jörgen Olofsson får information och goda råd.
<span class=MR>Egna företagare</span>
Bröderna köpte gården av sin pappa för tre år sedan. Mycket har hänt sedan dess, bland annat har de byggt ut rejält. Att vara två om företaget är ett stort stöd. De är inte lika låsta vid arbetet som en ensam bonde kan vara.
Man kan vara sjuk, ta semester eller bara vara ledig en helg, säger Daniel Olofsson som också vill njuta av att vara nybliven pappa.
Han bor i huset som tillhör gården medan brodern Jörgen Olofsson har sin kåk ett par hundra meter därifrån. Tre gånger om dagen blir korna mjölkade och medelavkastningen per ko och år är cirka elva ton mjölk.
<span class=MR>Glatt humör</span>
Inspektören Mårten Danielsson tycker att det är viktigt att ha en god kontakt med de som har djur på ön. Det har aldrig varit något problem med bemötandet. Han satsar på att alltid komma med ett leende, med bra humör kommer man långt.
Det är värre när det är inspektion på grund av en anmälan. Då kan en del vara sura, säger han och berättar att en anmälan om vanvård ofta kommer för sent.
Vill det sig illa kan det går åt skogen på någon månad, säger Mårten Danielsson och Jörgen Olofsson fyller i: Det är för många som jobbar själva, om en bonde bränner ut sig kan gården snabbt förfalla.
<span class=MR>Utan anmärkning</span>
När inspektionen är över får bröderna Olofsson papperskopior av protokollet. De får inga anmärkningar men ett par saker vore bra om de fixade till upplyser inspektören, ingenting som är akut. Men han tillägger samtidigt att de har en mycket välskött gård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!