Frågorna föräldrarna bör ställa inför Lucia

Lucia.
För många ungdomar i tonåren betyder stundande helg, fest och fylla.
Det har av något svårutgrundlig anledning blivit tradition att man ska dricka extra mycket just kring Luciafirandet.
För bara några år sedan var problemen stora i Visby och annorstädes på Gotland. Men av någon anledning som man inte riktigt vet orsaken till, minskade fylleriet för några år sedan.
Fast alla vet det: svartsprit kommer att drickas, langad sprit, alkoläsk och öl kommer att säljas av mindre nogräknade personer (av vilka en del är föräldrar).
Barn kommer att hamna på sjukhus. Kanske kan en del av detta stävjas när det nu dukas upp med alternativa aktiviteter?

Gotland2003-12-10 04:00

Håkan Jonsson på Gotlands kommun, arbetar med folkhälsofrågor.
Han tycker att alla tonårsföräldrar ska stanna upp och tänka till inför stundande helg, ställa sig några frågor, ställa frågor till sina barn/tonåringar, bli aktiva som föräldrar, reflektera och ta ett konkret ansvar för sina barn.
­ Det är några frågor jag tycker att man som förälder är skyldig att ställa och agera där efter, säger Håkan Jonsson.
­ Man ska fråga: Var är du i kväll?
­ Man ska kolla också med föräldrarna till tonåringens kompisar så att allt står rätt till. Att man säger att man ska hem till Kalle och Lisa på fest, bor kollas med deras föräldrar.
­ Vad ska ni göra? Självklart försöker man ta reda på vad ens barn gör en sån här kväll, vilka de är tillsammans med.
Håkan Jonsson tycker också att man ska sätta gränser ­ för när barnen ska vara hemma till exempel.
­ Fråga hur tonåringarna kommer hem, vid vilken tidpunkt. Och se till så att du själv är vaken då.
Kort sagt: visa att du som förälder bryr dig.
<span class=MR>Stora kullar</span>
Gotland har på senare år fått kraftigt ökande tonårskullar, en effekt av den så kallade baby-boomen kring 1990. Barnen som föddes då har blivit stora. Det är cirka 900 barn/år som tar klivet in i tonårsvärlden. Många av dessa ska ut och festa i övermorgon.
Men det finns alternativ till fest och att driva på stan/samhället/bostadsområdet. Kommunen har massor på G, berättar Annika Liljegren på ungdomsavdelningen:
­ Mycket av det som händer nu på fredag, händer på Solberga. Badet kommer att vara öppet till midnatt och där blir det lite olika aktiviteter. Gympasalen är också öppen, det blir disco, karaoke och en hel del annat.
<span class=MR>Lussevaka</span>
På Krukmakarns hus, Frälsningsarmén, är det också öppet, berättar Viktor Paulsson:
­ Vi ska ha en riktig lussevaka. Vi hade öppet i fjol också om det kom mycket folk. Vi vänder oss mest till högstadieungdomar. Två band kommer att spela under kvällen och vi kör från 20 till midnatt. Italiensk buffé kommer att serveras.
Några ungdomar som valde "Frälsis" i fjol, var onyktra, men han säger att det aldrig uppstod några problem.
Ungdomens hus på Norra Hansegatan har öppet mellan sju och ett på natten.
­ Vi har öppet för ungdomar som är 16 år och äldre, säger Peter Lehdonheimo från NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Fem band kommer att spela under kvällen, vi har café och lite annat. Och så har vi nolltolerans när det gäller droger. Ingen som har något i sig släpps in. Vi tycker att det är viktigt att slå vakt om och stärka det som är positivt, att ge något för dem som valt bort drogerna.
<span class=MR>Föräldrar ute på stan</span>
Många föräldrar kommer att vara ute på stan på fredag natt. Kyrkan kommer att patrullera gator och gränder, Motgift (från Hassela) kommer att vandra runt och självklart finns Ungdomsgruppen, polisen med flera på stan.
­ Men det är viktigt, påpekar Håkan Jonsson, att det inte blir fokus på Visby och centrum. Bostadsområdena i Visby, de andra tätorterna runt om på ön behöver också tittas till av föräldrar som reflekterar och vill göra en insats för sina och andras tonåringar.
Stoppa langningen. De vill stoppa langningen som ett av flera sätt att motverka ungdomsfylleriet. Stundande fredag-lördag är det Lucia och från kommunen och många organisationer, manar man samhällets vuxna att inte medverka till att skaffa alkohol till ungdomarna. Från vänster; Viktor Paulsson, Frälsningsarmén, Tove Landin, NBV, Peter Lehdonheimo, NBV, Annika Liljegren, kommunen, Mats Söderberg IOGT/NTO och Håkan Jonsson, kommunen.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om