Frågorna haglade på Kommunals möte

Om konflikten inte är över nästa vecka kommer barnomsorgen på Gotland att omfattas av Kommunals strejk. Mer än 1 000 medlemmar i Kommunals sektion 5 berörs.
Men det finns undantag.
Sektionens ordförande Lena Palmborg-Karlsson fick det hett om öronen när hon skulle räta ut alla frågetecken vid ett stormöte för medlemmarna i går kväll.

Gotland2003-04-30 04:00
I takt med att barnomsorgsstrejken har ryckt närmare har telefonerna ringt allt ihärdigare hos Kommunal på Gotland. Nu handlar det inte längre om vissa namngivna personer på vissa arbetsplatser. Nu handlar det om riktigt stora personalgrupper.
­ Vi har blivit helt nedringda. Medlemmarna vill veta vad som gäller, berättar Margareta Smedberg som är vice ordförande i sektionen.
För att få ut mycket information till många arrangerades ett stormöte i Solbergaskolans matsal på tisdagskvällen. 120 personer strömmade hit, många av dem var arbetsplatsombud som hade anteckningsblocken fyllda av frågor från kollegerna.
I grund och botten är det ganska enkelt: Kommunals medlemmar i barnomsorgen ska strejka. Det handlar om barnskötare, dagbarnvårdare, fritidspedagoger, fritidsassistenter och barnomsorgsassistenter. Deras arbetsuppgifter får inte heller utföras av personal som tillhör andra förbund eller oorganiserad personal.
Men det finns undantag och det finns gränsdragningsproblem. Det skapar huvudbry för alla parter.
Alla de som arbetar som med barn som har särskilda behov ute i den vanliga verksamheten eller inom särskolan är undantagna från konflikten. Men vad gör man om det barn som man jobbar med är ledigt eller går hem tidigare från dagis? Ska man strejka på deltid då?
Det var en av de frågor som sektionsordföranden Lena Palmborg Karlsson och LO-ombudsmannen Gunnar Nilsson skulle ge svar på. På den här och många andra frågor fick de lägga pannan i djupa veck och tänka till ordentligt, men till slut enades de om svaret:
­ Jobbar man med ett särskilt barn så ska man vara på arbetet när barnet är där. Sedan ska man gå hem.
Här är några andra av de många frågor som medlemmarna ville ha svar på:
Kan oorganiserade barnskötare jobba?
­ Nej. Oorganiserad personal får inte utföra arbete som är satt i blockad. De får ingen ersättning under konflikten, men straffas inte heller av arbetsgivaren för att de stannar hemma.
Hur ska barnskötare som är anslutna till andra förbund göra under konflikten?
­ De ska strejka och de får konfliktersättning från sitt eget förbund.
Vad händer med de som planerat semester under konflikten?
­ Semestern bryts när du går i strejk och då ska man stå till Kommunals förfogande. Men det går inte att resa bort med konfliktersättning. De som ska göra det får kontakta oss när det blir aktuellt, säger Gunnar Nilsson.
Kan en mormor som är med i Kommunal ta hand om sina barnbarn under konflikten?
­ Ja. Men hon måste också stå till vårt förfogande och vara strejkvakt.
Vad ska den strejkande barnomsorgspersonalen göra på måndag?
­ I Visby samlas vi i ABF:s lokal på Björkvägen. På landet ska vi ordna några samlingsplatser. Vi är ännu inte klara med schemat för strejkvakter.
Vilken ersättning får man under konflikten?
­ Konfliktersättningen är 62 procent av lönen. Skattefritt. I princip ska ingen förlora ekonomiskt på strejken.

­ Det är en djungel det här, pustar Lena Palmborg-Karlsson i kaffepausen, men tillägger förtröstansfullt:
­ Många var med vid konflikten -95. Det är i stort sett samma regler som gäller i dag.
Alla frågor fick inte sina svar under stormötet. Mycket återstår ännu att klara ut. Men trots att oklarheterna vållade en del irritation så tycks strejkviljan vara god bland medlemmarna. Nu vill de ha bättre betalt för sina jobb:
­ Mina barn tjänar bättre än vad jag gör, berättar Tina Sandgren som jobbar på fritids i Hörsne.
­ Det finns aldrig pengar när kommunalarna ska ha lön. Man satsar på fler kommunalråd och en dyr kommundirektör, men när det är vår tur att få lön så ska man ha en "budget i balans", säger Gunilla Kahlbom från fritids i Halla.
De menar båda att arbetsgivaren spelar med deras dåliga samvete när de framställer det som att en högre lön till kommunalarna ger mindre resurser till barnen. Men samtidigt känner de att de har fått ett hundraprocentigt stöd från allmänheten i konflikten.
­ Jag tror inte att folk har fattat förut att vi har så dåligt betalt, säger Tina Sandgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om