"Framtiden känns positiv"
Gotlands bönder går mot strömmen. De är bland de mest nöjda i landet och har högst vilja till nya investeringar.- Jag planerar ett större lammhus och framtiden känns bra, säger Carina Ahlqvist, lammbonde i Rute.
Mer och större. Lantarbetaren Peter Karlsson tror att framtiden tillhör storbönderna. - Det kommer bli större arealer och större maskiner.
Foto: Tommy Söderlund
- Samverkan och nytänkande kommer att bli nödvändigt, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
Undersökningen visar att Gotlands bönder är bland de mest nöjda i landet och att de har landets högsta vilja till nya investeringar i maskiner och byggnader. Claes Nilsson, lantbruksansvarig vid Swedbank, menar att finanskrisen inte står i vägen för lån till nya investeringar.
Sund grundekonomi
- Det finns fortfarande möjligheter att låna till långsiktiga investeringar. Alla som har en sund grundekonomi i sin verksamhet kan få finansiering.
Gotlandsbönderna har tillförsikt, trots oro för lönsamheten. Årets lantbruksbarometer visar att hela 86 procent inte tycker att lönsamheten räcker till för att täcka löpande utgifter, investeringar och lön.
Carina Ahlqvist är lammbonde, hon har 200 tackor och driver släktens gård Ahlby i Rute.
Stor efterfrågan
- Det går väl hyfsat bra. Det är stor efterfrågan på våra varor och jag får allt sålt, men jag har fått skaffa mig en extra inkomstkälla för att kunna leva på det här.
De extra pengarna kommer från tryffel, Carina Ahlqvist har tränat upp två tryffelhundar. Enbart lammen får inte ekonomin att gå runt, trots långa arbetsdagar. Under våren arbetar hon mellan 60 och 70 timmar i veckan. Hon planerar att expandera verksamheten något och har tankar på ett större lammhus. Den rådande ekonomiska krisen har bland annat gjort att den gödning hon behöver för att odla foder till tackorna blivit dyrare, i år blev priset 30 000 kronor högre än väntat.
Storjordbruk
- Men bondelivet ger jag aldrig upp, att få se årstidernas växlingar i naturen är oslagbart.
Inom jordbruket går trenden mot större och effektivare gårdar, det gäller särskilt de som sysslar med mjölkproduktion och grödoodling. Lantarbetaren Peter Karlsson tror att det bara kommer att finnas storjordbruk om några år.
- Man måste ha mer mark och hinna med att bruka den på samma tid som i dag. Då krävs det större och större maskiner. Jag tror att de små lantbruken kommer att få det svårare i framtiden.
LRF Gotlands vice ordförande Björn Dahlström är mjölkbonde med 120 kor, han berättar att mjölkproduktionen rullar på, men efterlyser högre mjölkpriser.
- Ett kvartals svacka klarar man, men visst skulle vi behöva en uppgång för att få till det på sikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!