Framtiden ser ljus ut

Framtiden ser plötsligt ljus ut för slakteriet i Visby.En ny delägare är på gång. Och styckningen kan komma tillbaka.

positivt. Mikael Hugoson, chark- och köttföretagare i Luleå, är en av intressenterna till Scans anläggning i Visby. I går besökte han slakteriet, beledsagad av anläggningens chef, Sofia Gustavsson.

positivt. Mikael Hugoson, chark- och köttföretagare i Luleå, är en av intressenterna till Scans anläggning i Visby. I går besökte han slakteriet, beledsagad av anläggningens chef, Sofia Gustavsson.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-11-20 04:00

- Det ser mycket positivt ut, säger Scans vd Denis Matsson till GT.

När Scan i september i år meddelade att man ville sälja slakteriet på Skarphäll var det många som såg hela verksamheten som hotad.
Men idag kan den hotbilden i stort sett raderas. Framtid för slakteriet i Visby ser tvärt om ljus ut. Och Scan kommer att stanna kvar som delägare.
- Vi vill definitivt vara kvar som delägare. Vi har stort intresse av det, säger bolagets vd Denis Matsson i Stockholm.

Nya intressenter
Under hösten har man letat efter nya ägarintressenter. För att få lönsamhet i verksamheten vill slakterijätten inte längre stå som ensam ägare. Man har letat både lokalt och nationellt och enligt Denis Matsson har man fått bra gensvar.
- Anläggningen i Visby är bra och välskött. Den har potential, säger han och fortsätter:
- Vi har fört diskussioner med fem intressenter. Tre av dem förhandlar vi fortfarande med och av dem bedömer jag en som oerhört seriöst intresserad.
Vem det är vill Denis Matsson inte avslöja.
- Jag kan inte ge några mer detaljer i det här läget, svarar han. Men jag kan säga att det ser mycket positivt ut för Visby.
Som GT tidigare berättat har chark- och köttföretagaren Mikael Hugoson i Luleå visat stort intresse för Visbyslakteriet. Han driver sedan tidigare ett företag ihop med Scan i Luleå och han fungerar även som rådgivare åt Scans vd Denis Matsson.

Lokal mat är stort
I går var Mikael Hugoson och besökte slakteriet i Visby. På kvällen träffade han lantbrukare vid ett leverantörsmöte på Lövsta.
- Jag är här för egen del och i egenskap av rådgivare åt Scan, förklarade han.
Han bekräftar att han är en av de tre intressenter Scan förhandlar med om delägarskap i Visbyanläggningen. Om det är han som är "oerhört seriöst intresserad" vill han inte svara på.
- Slakteriet här i Visby är jättefint, men det är för stort i förhållande till dagens verksamhet. Som det fungerar idag är det inte kostnadseffektivt, säger Mikael Hugoson.

Vikten av samarbete
Men han vet hur man skulle kunna vrida verksamheten för att öka lönsamheten. Han har bland annat skissat på en bred lansering av styckat, gotländskt kött.
- Lokal mat är stort bland konsumenterna. Och Gotland har fin klang i hela Mälardalen, säger han.
Intresset för Visby finns där. Och det är starkt.
- Men det är ett stort projekt och nu ska jag hem och smälta intrycken innan jag beslutar om nästa steg, säger han.
Han betonar också vikten av samarbete. Att leverantörer och industrin som förädlar står på samma sida.
- Man måste hålla ihop. Det var så vi lyckades i Luleå när jag gick in där. Och jag kan inte se varför det inte skulle lyckas på Gotland. Att inte ha ett slakteri i Visby vore helt fel, säger han.
Denis Matsson på Scan räknar med en utökning av verksamheten vid Visbyanläggningen när uppgörelsen med en ny delägare är klar.
Precis som Mikael Hugoson nämner han att ta tillbaka styckningen, en verksamhet som lades ned våren 2007 och då 76 medarbetare sades upp.
- Att åter stycka kött i Visby passar bra för våra långsiktiga planer inom Scan. Vi skulle gärna vilja lansera styckat, gotländskt kött riksmässigt, säger Denis Matsson.
Under första halvåret 2010 ska affären kring Scans slakteri i Visby vara klar.
































Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om