Framtidens skola ligger i Slite

Den första byggetappen som ska leda till framtidens skola i Slite, är klar. I går invigdes Lännaskolans nya lokaler, som ska ge mer plats för frågor, flexibilitet och åldersintegration.

Gotland2005-04-12 06:00
Det var länge sedan Lännaskolan i Slite var en föredömlig arbets- och studieplats. Ventilationen dömdes ut för 15 år sedan och inredningen har pö om pö blivit allt mer luggsliten. Åttondeklassarnas årliga utvärdering har varit en talande måttstock. Skolmiljön har länge fått genomgående usla betyg. I går var glädjen, lättnaden och tillförsikten därför mycket stor hos såväl personal som elever. Invigningstalande rektor Sten Sandberg backade tillbaka till 1960, då skolan först stod klar.
- Då byggde man skolor som såg ut som skokartonger, som fabriker. Alla som gick i skolan skulle nämligen arbeta i fabriker.

Nya tider
Nu råder dock nya tider och synsätt, sade han och konstaterade att äntligen, efter 15 års tjat, står framtidens skola klar.
Än så länge dock bara en tredjedel. Där inryms årskurserna 6-9 i enheten Sokrates, fritids och ett med komplett kök utrustat uppehållsrum för eleverna. Samtliga utrymmen ska integreras i skolarbetet. Tanken är att eleverna ska få färre men bättre och mer samordnade lokaler.
Exempelvis har de nya klassrummen blivit just det: ett rum för mestadels en klass, inte ett specifikt ämne.
- Det är tryggare så, bättre att lärarna får flytta runt än att eleverna ska göra det, säger Sten Sandberg.
Eleverna har dessutom möjlighet att ha kvar samma lokaler och i vissa fall även lärare, under många år. Till hösten inrymmer de två våningarna allt från år 0 till år 9.

Åldersintegrering
Bernd Mehlich, lärare i klass 6-7, välkomnar de ökade möjligheterna till åldersintegrering.
- Vi är ju en förlängning av den utbildning de mindre klasserna påbörjar. Man behöver inte vara född samma år för att umgås och jobba tillsammans.
NO-läraren Tommy Mattsson är pedagogisk samordnare av ombyggnationen, som han tror ger eleverna mer inflytande och ökade möjligheter att jobba utifrån egna förutsättningar.
- Lokalerna är mer flexibla och anpassade efter modern teknologi med både fasta och flyttbara datorer. Före sommarlovet ska vi ha testkört ett trådlöst nätverk.
Jo, de nya lokalerna bjuder onekligen på många nya möjligheter - liksom måndagens invigning bjöd på många glada miner och kommentarer.
Sjätteklassaren Axel Risinger-Liljegren formulerade lokalernas omvandling så här:
- Om man går härifrån till den gamla avdelningen, så kan man inte ens förstå att man gått där. Så mycket bättre är det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om