Nuläget är dystert. Till inställda Almedalsveckan, Medeltidsveckan och flera andra arrangemang fogades nyligen Gotska sandön. Besöksnäringen förbereder sig på en sommar där reserestriktionerna kvarstår och möten inte får överstiga 50 personer. Så här års har övervintrande företag som minst i kassan. Mats Jansson, Region Gotland, tror att upp emot 200 företag på ön inte överlever om det värsta scenariot slår in.
– Det kommer att bli en tuff omställning, sade han när Uppsala Universitet höll ett seminarium inom ramen för projektet Hållbara besök.
Seminariet blickade framåt och var i sig ett exempel på den omställning som redan påbörjats. Det hölls förstås digitalt, vilket gjorde det möjligt att samla långväga deltagare.
Det är viktigt att ta lärdom av tidigare katastrofer, menar Sabine Gebert Persson, lektor i marknadsföring vid Uppsala Universitet, som studerat hur näringslivet påverkades efter stormen Gudrun 2007:
– När allt ställs på sin spets blommar entreprenörskapet ut. Fokus ändras och platsen blir viktigare. Samverkan blir otroligt viktig, man hittar nya lösningar och söker ny kompetens.
Samma förhoppningar som Gudrun skapade 2007 verkar redan finnas på Gotland. Projektet Hållbara besök har tänkt sig en omställning på lång sikt, men med pandemin verkar den komma snabbt och slå till med full effekt.
– Det vi gör nu kommer att få konsekvenser för lång tid framöver, säger Frida Ganshed vid Gotland Förenade Besöksnäring.
– Det gäller att ha balans, vad behöver vi för att få tillbaka tillväxt och vad ska vi göra för att få en hållbar utveckling, säger Sabine Gebert Persson.
Förhoppningarna på framtiden är större än farhågorna. Kreativa lösningar har redan sett dagens ljus, krisen skapar nya samarbeten, mellan företag och mellan regionen och näringslivet.
– Samverkan är nyckelordet och det kommer att kräva ett starkt ledarskap, både inom regionen och näringslivet, säger Tillväxt Gotlands ordförande Paul ”Dino” Larsson och tillägger:
– Gotland är inget självspelande piano som säljer sig själv. Vi måste bli bättre på att erbjuda mer sammansatta upplevelser.
När nya nätverk byggs är det viktigt att inte glömma hembygdsrörelsen, påpekar kulturarvskonsulenten Sofia Hoas.
– De små företagen och föreningarna som arrangerar kultur- och naturevenemang är en viktig del av det som är Gotland. Vi har tappat en del av den kontakten. Den var bättre på 90-talet, säger hon.
En teknisk omställning väntar. Många möten har blivit digitala, Länsteatern visar teater via internet och Gotlandsmusiken sänder ”Vibble sessions” digitalt. Efter att ha meddelat att årets fysiska evenemang är inställt var Medeltidsveckan snabbt ute på Youtube och lanserade den digitala veckan.
– Vi kommer att se mer hybridmöten framöver, som är både fysiska och digitala. Ett evenemang på Wisby Strand kan ha tusen personer i salongen och lika många som följer det digitalt, säger Mats Jansson.
Att mer och mer går att uppleva digitalt behöver inte vara negativt. En film på internet kan locka till ett besök på Gotland, och kan även bidra till en förlängning av turistsäsongen.
Mats Jansson tror dock att resandet minskar efter pandemin. Med allt fler digitala möten får hotell och konferensarrangörer det svårare. Och framtidens resenärer kommer att ställa högre krav på vad resmålet har att erbjuda. Det kan bli en framgångsfaktor för Gotland.