Från Gotland – och raka vägen ut i en miljardindustri

Branschen för spel och speldesign har växt till en enorm industri. På campus Gotland studerar hundratals elever vid speldesignprogrammet. Men att de efter studierna ska jobba med just spel är långt ifrån självklart. Speldesign spås slå stort inom många verksamheter och områden.
I en serie reportage tar vi med dig till insidan av programmet där vi träffar personer med olika kopplingar till speldesign.
Det här är del ett: Nuläget och framtiden.

Jakob Berglund Rogerts, adjunkt och föreläsare i speldesign, har under lång tid följt det akademiska livet på Gotland och sett den stora utvecklingen inom spel på nära håll.

Jakob Berglund Rogerts, adjunkt och föreläsare i speldesign, har under lång tid följt det akademiska livet på Gotland och sett den stora utvecklingen inom spel på nära håll.

Foto: Alexander Axelsson

Gotland2023-04-17 18:10

Höstterminen 2022 var det 140 studenter som påbörjade sina studier på kandidatprogrammet i speldesign vid campus Gotland. Ansvariga för dessa elever är adjunkt och studierektorsansvarig, Jakob Berglund Rogerts, och prefekten Olle Jansson.

Jakob Berglund Rogerts började arbeta som handledare 2006 vid högskolan Gotland, som det hette på den tiden. Efter ett uppehåll för andra arbeten är han sedan 2016 föreläsare inom huvudämnet speldesign.

Speldesignsprogrammet har fyra inriktningar: Speldesign, programmering, grafik och projektledning.

– Det är lite luddigt, men vi ser speldesign som sammelsuriet av alla de här kompetenserna som kommer samman, förklarar Jakob Berglund Rogerts.

Det unika med speldesign och programmet är den bredd av kompetenser som lärs ut. Sättet att förmedla upplevelser virtuellt är steget bortom att lära ut den tekniska grunden eller den grafiska designen.

– Speldesign kan också ses som designen av reglerna och lite ”människa-data interaktion”. Vi tittar även på pedagogiken samt psykologin som bakom själva speldesignen.

undefined
”Det finns inget större än konsten och kulturen. Det är det viktigaste vi har”, säger Jakob Berglund Rogerts, adjunkt och föreläsare i speldesign.

Jakob Berglund Rogerts berättar hur programmet i sig har utvecklats en del sen starten. Interaktiva medier, som det hette då, startade år 2001 vid högskolan på Gotland och var sedan en av många avdelningar som slogs ihop och blev del av den nya institutionen när högskolan sammanslogs med Uppsala universitets historiefilosofiska fakultet år 2013.

En av de största skillnaderna är att de öppnat upp för ett internationellt program. I dagsläget består halva kandidatprogrammet av internationella studenter och hälften av dem kommer från länder belägna utanför Europa. Trots den mångkulturella studentbasen hör kulturkrockar och missförstånd till ovanligheten.

– Vi hade förutspått att det skulle vara fler kulturella konflikter, att det skulle bli större omställning och fler saker att anpassa sig till. Men det har varit mindre än väntat. Det finns definitivt en gemenskap i språket, och vi pratar då inte om ”the language of video games” utan om intresset för spel. En förkärlek till eskapismen och kulturformen, säger Jakob Berglund Rogerts.

Den gemenskapen har gett utrymme till ett studentcentrerat fokus när det kommer till utbildningen. Studenterna uppmuntras till att släppa loss sin kreativitet för att på bästa vis lära sig saker samtidigt som de skapar själva.

– Det kanske låter negativt, men studenterna har i mindre utsträckning någon som styr dem i sina projekt. Vi ger dem stort förtroende och det har haft väldigt god effekt. De lär sig den vetenskapliga teorin och omsätter den i sina egna produktioner.

Uppsala universitets speldesignprogram skiljer sig från konkurrenterna på det sättet att det fokuseras mycket på den vetenskapliga aspekten och på forskning. Trots blandningen av estetik och teknik som lärs ut är institutionen för speldesign en del av historiefilosofiska fakulteten – inte under den samhälls-, media- eller teknikvetenskapliga. Speldesign har etablerats som mer av en kulturyttring.

undefined
På campus Gotland möts studenter från många delar av världen. Speldesignprogrammet utgör inget undantag.

Olle Jansson tillträdde som prefekt 2020 utan någon tidigare koppling till speldesign. Före dess var han rektorsråd för hela universitetets verksamhet i nio år.

Även han resonerar kring teori och akademi kontra praktik och produktion.

– Jag tror att vi börjar närma oss den fasen där vi har utmaningen att vi å ena sidan vill ha forskning och att vår utbildning ska vara baserad på forskning och vetenskap, men vi vill också ha lärarkompetens där de har praktisk erfarenhet av att göra spel. Vi ska förvisso ha en stark akademisk miljö, men vi vill fortfarande att studenter ska lära sig det praktiska handlaget i att göra ett spel. Med stor reflektion i vad de än gör. Balansen mellan praktik och teori måste bevakas.

Något som saknas på Gotland är goda möjligheter att ta ett mer entreprenöriellt spår, exempelvis genom att starta eget. Visserligen existerar Gotland Science Park med sitt uppstart-program, men vissa hinder kvarstår. Gotlands geografiska läge, boendesituation och priser för lokalhyra beskrivs som svårigheter.

– Men där hoppas jag verkligen att vi tillsammans med regionen och studenterna kan utveckla någonting för både Gotland och för studenterna inom några år, säger Olle Jansson och fortsätter:

– Någonting jag hoppas att vi är bättre på inom de kommande åren är att facilitera, ha bättre struktur och kompetens för de studenter som verkligen vill starta något eget. Men jag tror att vi jobbar på att skräddarsy någonting som kan finnas med som ett entreprenöriellt spår igenom hela utbildningen.

undefined
Olle Jansson, prefekt, upplever att det idag finns flera hinder för studenter att bli kvar på ön och starta eget. Han tror att samverkan är vägen framåt.

En sak är i alla fall säker: Spel och speldesign är redan enormt och växer fortfarande så det knakar.

– Ja, spelindustrin har sedan länge sprungit om alla andra industrier i kulturvärlden, säger Jakob Berglund Rogerts.

Under 2021 var Sveriges musikexport enligt musikindustrin.se 2,3 miljarder. Under samma period rapporterar filminstitutet att svensk film hade intäkter på 1,1 miljarder kronor. Dessa summor bleknar i jämförelse med de 29 miljarder kronor som exporterades från Sveriges spelindustri. Denna summa stiger till 60 miljarder om man inräknar de svenskägda spelföretagen utomlands, enligt en rapport som publicerats på uppdrag av innovationsmyndigheten Vinnova.

I denna rapport kartlades även Gotlands potential för spelutveckling. Där gjordes bedömningen att Gotland skulle kunna jobba mycket mer medvetet mot att skapa ett lokalt så kallat spelkluster. En gotländsk spelkoncern med lokala spelutvecklare och studios. Potentialen finns men det gör också behovet av bättre förutsättningar.

– Jag har haft en profetia i några år som jag fortfarande tror på. Det är hur det kommer att finnas mer speldesign inom fler områden. Där användare inser till exempel att om spel gör barn intresserade, så är det lättare att lära ut tråkiga saker den vägen. Men det används också på ett väldigt effektivt sätt för att förbättra en hel del verksamheter. Så jag tror inte att de vi utbildar här, i samma utsträckning, framöver kommer att söka sig till en traditionell spelstudio, utan även använda speldesign för att förbättra andra verksamheter, avslutar Jakob Berglund Rogerts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!