Året som gått
I november berättade vi om Landsbygdspartiets återstart på ön. Riksordföranden Pia-Maria Johansson kom till Lau bygdegård, där en lokal styrelse skulle väljas.
– Det kom bra med folk, ett 60-tal. Det blev en mycket trevlig dag, säger nyvalde ordföranden Bo Segerheden.
Valet av Bo Segerheden är anmärkningsvärt. Han hade nyligen fört högerpopulistiska partiet AFS (Alternativ för Sverige) till en plats i stiftsfullmäktige och tidigare varit kampanjgeneral för Sverigedemokraterna 2018. Längre tillbaka finns även en tid i Folkpartiets ungdomsförbund.
Nu har han lämnat AFS och platsen i stiftsfullmäktige.
– Invandringen är ingen stor fråga för mig, inte ens när jag var med i AFS. Deras krav på återvandring tycker jag är lite väl hårt. Det är alldeles fel att sända tillbaka människor som varit 25-30 år i Sverige.
Landsbygdspartiets syn på migration tycker Bo Segerheden är bra.
– Vi vill ha välkomstkontrakt för alla nyanlända, där det tydligt framgår vad som gäller i Sverige och vad som förväntas av dem. Exempelvis att lag går före religion, berättar tidigare ordföranden Bert Cedergren som nu är tillbaka som styrelseledamot.
I fullmäktigevalet 2018 fick Landsbygdspartiet 160 röster.
– Luften gick ur oss. Till slut var vi bara tre aktiva, och så få att vi inte ens var beslutföra vid årsmötet. Så beslutet att lägga ner föreningen fick Skatteverket ta, berättar Bert Cedergren.
I valrörelsen hade Bert Cedergren och Bo Segerheden stått bredvid varandra på marknader, som representanter för olika partier. När Bo hoppade av Sverigedemokraterna och AFS ville han inte överge politiken.
– Jag tycker landsbygdsfrågorna är viktiga, och när jag såg att Landsbygdspartiet somnat in ringde jag till Bert. Det behövdes någon som väckte dem.
Nu har Landsbygdspartiet ett 20-tal medlemmar, och en helt annan organisation än inför valet 2018.
– Vi har byggt en ny organisation från grunden. Jag har lite att jobba med. Vi måste få in landsbygdsrösterna, säger Bo Segerheden som är optimist och hoppas på 3– 4 mandat i valet 2022.
2018 gick Landsbygdspartiet till val utan lokalt program. Nu tas ett sådant fram. Nyligen skrev Bo Segerheden och Bert Cedergren en insändare om det som blir partiets viktigaste valfråga. Att dela in Gotland i tre kommuner.
– Det är viktigt att bryta centraliseringen, tycker Bert Cedergren.
– Med tre kommuner skulle Gotland ha tre centralorter, Visby, Hemse och Slite, säger Bo Segerheden.
Det finns flera andra viktiga landsbygdsfrågor. Skolorna till exempel.
– Man måste vara realist. Jag kan förstå om man vill lägga ner skolor med bara 5-6 elever. Men jag förstår inte att man ville lägga ner Stånga skola som har över 100 elever, säger Bo Segerheden.
Hotet mot de små bensinmackarna är en annan fråga som Bo Segerheden vill lyfta fram. Och när det gäller bensinpriset har partiet en egen lösning.
– Vi är emot alla form av pålagor där man lägger moms ovanpå skatt, säger Bert Cedergren.
EU har stor påverkan på landsbygden, inte minst genom stöden till jordbruket.
– EU var bra som fredsprojekt. Nu är det mest byråkrati. Landsbygdspartiet tycker att Sverige ska lämna EU, säger Bert Cedergren.
Den 15 januari håller Landsbygdspartiet årsmöte i Hemse. I mars håller riksorganisationen sitt årsmöte. Då fastställs partiets riksdagslista. Bert Cedergren hoppas på en plats i partistyrelsen och även en plats på riksdagslistan.