Från keramikverkstad till krog i korsvirkeshus
Under en lång tid har korsvirkeshuset på Strandgatan inrymt en keramikverkstad men under de senare åren har där enbart varit försäljning av keramik. Huset är kanske Visbys mest iögonfallande "turistmagnet".Nu ska restaurang Burmeister har sin verksamhet i huset. Här ska det bli chambre separé, VIP-våning för cigarrkonnässörer och ölgille under medeltidsveckan.
Dess "skådesidor", som har legat mot Trappgränd och S:t Hansgatan, har byggts i korsvirke, och gårdssidorna har uppförts i skiftesverk, delvis med prismahuggna bulor."
Korsvirkesuset på Strandgatan är kanske ett av de hus som turister lägger mest märke till under Gotlandsbesöket och det har säkerligen blivit avfotograferat tusentals gånger. Under ett stort antal år har keramiker hållit till i huset och här har sålts mängder med keramik under åren.
Efter det att krukmakaren Agge Ahlin lägger av med sin försäljning i huset så kommer det att inrymma en helt annan typ av verksamhet. Det är restaurang Burmeister som har tagit över och under vintern har man smitt planer på hur huset bäst ska användas.
<span class=MR>Chambre separé</span>
Restaurangägaren Per Janek och restaurang- och nöjeschefen vid Bur, Tommy Sandlin, berättar att huset ska fungera som ett chambre separé för sällskap på 30-40 personer för privata fester. På andra våningen finns planer på att under vinterhalvåret ha ett VIP-rum med läderfåtöljer där gästen ska kunna sjunka ned med en kopp kaffe, avec och med en fin märkescigarr i munnen.
Det här är dock inte alla planer för huset som på restaurangen allmänt kallas för "Krukis". Under medeltidsveckan kommer man att ha ölgille här men under den övriga turistsäsongen ska huset enbart fungera som ett extrautrymme för gästerna.
Per Janek förklarar att under lågsäsong ska man inte behöva öppna hela den stora restauranglokalen för gäster utan enbart det lilla tjärdoftande korsvirkeshuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!