Från nyåret ska allt gå att panta

Från den första januari kommer alla plastflaskor och metallburkar att ingå i det svenska retursystemet. Det blir också förbjudet för restauranger och butiker att sälja burkar och plastflaskor, som inte ingår i systemet.

Gotland2005-12-28 06:00
Det svenska pantsystemet infördes 1984 och omfattar i dagsläget glasflaskor, aluminiumburkar och petflaskor. Systemet är välanvänt, drygt 85 procent av alla sålda petflaskor och aluminiumburkar pantas, enligt Svenska returpack. På senare tid har dock utländska förpackningar, som inte ingår i det svenska pantsystemet, blivit ett allt större problem.
Från och med den första januari 2006 utökas pantsystemet och de svenska returautomaterna kommer att ta emot alla plastflaskor och metallburkar, även utländska burkar och flaskor. Dessa kommer dock inte att ge någon pant. För övrigt kommer konsumenter i Sverige att betala och få tillbaka pant på alla burkar och flaskor som säljs här.
För privatpersoner kommer det alltså fortsätta att vara tillåtet att köpa drycker utomlands, för butiker och restauranger blir det däremot förbjudet att sälja burkar och flaskor utan pant. Mejeriprodukter och juicer är dock undantagna från de nya reglerna.

Positiv handlare
Ica-handlaren Ove Kolmodin, på Ica Atterdags, välkomnar de nya reglerna.
- Det är egentligen konstigt att det är skillnad på saft och läsk, det borde vara en eller två kronors pant på saftflaskor. Miljömässigt och hanteringsmässigt vore det bättre med färre förpackningsalternativ, säger Ove Kolmodin.
Han tycker att det i dagsläget kan vara besvärligt att förklara för sina kunder varför de får pant för vissa flaskor och burkar, men inte för andra.
- Det blir lättare för oss att säga att de här burkarna eller flaskorna är inte godkända i systemet. I dag står folk och stoppar i 25 burkar i returmaskinen och undrar varför de inte får någon pant. De har köpt dem lite billigare i butiker som säljer importerat. Vårt pris är kanske 50 öre högre, men då ligger ju panten i priset. Det är lite vilseledande för kunderna som tror att det är pant på allt som maskinen sväljer.

Dyra maskiner
På Atterdags har man en maskin som tar emot backar och tomglas och två maskiner som tar emot burkar och plastflaskor.
- Det är inga billiga saker, de här två kostade 650 000 kronor tillsammans. Vi satsade ganska mycket, men med facit i hand så var det en bra investering, säger Ove Kolmodin.
Trots moderna maskiner är det ändå mycket arbete kring returstationen.
- På sommaren är det nästan en mans arbete på den här avdelningen. Folk tar med sig allt till butiken och chansar. Konstiga glasflaskor till exempel får vi sortera och sedan kör vi ut dem till glasigloon, säger Ove Kolmodin.
De nya reglerna kommer troligtvis att betyda lite högre belastning på butikernas returanläggningar, men det tycker Ove Kolmodin att det är värt.
- Det är faktiskt en konkurrens fördel. Om man har en bra anläggning så åker folk dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om