FrÄn ön kan inte jourprÀst larmas
Det gÄr inte att ringa jourhavande prÀst via larmnumret 112 om man bor pÄ Gotland. Visby stift deltar inte i verksamheten, men utreder nu om man ska göra det.
Foto:
Det försök som sedan 2002 pÄgÄr med att landets stift delar pÄ jourverksamheten nattetid har Visby stift inte anslutit till. SÄ hos larmcentralen hÀnvisas man till att söka en församlingsprÀst i telefonkatalogen.
Enligt Kyrkans tidning utreds nu om försöket, vilket innebÀr att vem som helst fÄr tala anonymt med en prÀst var som helst i landet, ska bli permanent. Eventuellt ocksÄ ekumeniskt. DÄ skulle andra kristna samfund ocksÄ fÄ finnas med. Enligt utredaren Monica Eckerdal Kjellström i Göteborg har flera stift redan sagt ja.
Billigare
TvÄ av landets tretton stift deltar hittills inte i joursystemet, Visby och Karlstad. Tidningen uppger ocksÄ att Visby stift inte har nÄgra jourprÀster.
Men enligt stiftsadjunkt Annika Westman Àr det sistnÀmnda pÄstÄendet inte helt korrekt. För hÀr Àr prÀsterna tillgÀngliga dygnet runt nÀr de Àr i tjÀnst.
- Vi har valt det systemet för att det Àr enklare, billigare och nÀrmare församlingsborna, sÀger Annika Westman.
För gotlÀnningar i akut behov av att tala med en prÀst gÀller alltsÄ att ringa direkt till den man vill komma i kontakt med. I telefonkatalogen upplyser stiftet om detta och nummer till bÄde mobiltelefoner och bostadstelefoner anges. Men om prÀsten för tillfÀllet Àr upptagen med annat arbete kan man fÄ vÀnta pÄ sin tur.
TillgÀngliga
SÄ har det varit de senaste femton Ären ungefÀr, sedan stiftet valde att lÀmna larmnumret. DÀremot har sjukhuskyrkan alltid jour, enligt Annika Westman.
Men drar man sig inte för att ringa hem till en prÀst mitt i natten?
- Det hÀnder att folk ringer pÄ natten, men det var kanske mer för en 20 Är sedan. Men möjligen kan det kÀnnas lÀttare att ringa 112, menar Annika Westman.
Hon har inga uppgifter om hur ofta gotlÀnningar i nöd vÀnder sig till öns prÀster, men uppger att det inte Àr sÀrskilt omfattande. Och för nÄgot Är sedan gjorde stiftet en egen undersökning av prÀsternas tillgÀnglighet. Man ringde runt och kunde konstatera att svarsfrekvensen var hög.
Efter pÄstötningar frÄn kyrkan centralt ska stiftet nu utreda om man ska ansluta till den nationella samverkan frÄn och med nÀsta Är.
En förfrÄgan gÄr i dagarna ut till öns omkring 35 prÀster, och kostnaderna ska undersökas. Det rör sig om en avgift pÄ runt 50 000 per Är till larmcentralen. Annat som krÀvs Àr utbildning och handledning av prÀsterna, och eventuell övertidsersÀttning.
I höst kommer stiftsstyrelsen att fatta beslut om att delta eller behÄlla nuvarande system.
Blir det ja sÄ innebÀr det att stiftet ska bidra med jourhavande prÀster 24 timmar per mÄnad genom larmnumret. Timmar som enbart Àgnas Ät samtal.
Har funnits i cirka 50 Ă„r.
Omkring 500 prÀster deltar i det landsomfattande joursystemet för akuta sjÀlavÄrdssamtal. PrÀsterna organiseras stiftsvis men verksamheten Àr lika över hela landet. Drygt 36 000 samtal om Äret kopplas via SOS Alarm.
Jouren Àr öppen mellan 21.00 och 06.00.
Omkring 500 prÀster deltar i det landsomfattande joursystemet för akuta sjÀlavÄrdssamtal. PrÀsterna organiseras stiftsvis men verksamheten Àr lika över hela landet. Drygt 36 000 samtal om Äret kopplas via SOS Alarm.
Jouren Àr öppen mellan 21.00 och 06.00.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!