Från ön kan inte jourpräst larmas
Det går inte att ringa jourhavande präst via larmnumret 112 om man bor på Gotland. Visby stift deltar inte i verksamheten, men utreder nu om man ska göra det.
Foto:
Det försök som sedan 2002 pågår med att landets stift delar på jourverksamheten nattetid har Visby stift inte anslutit till. Så hos larmcentralen hänvisas man till att söka en församlingspräst i telefonkatalogen.
Enligt Kyrkans tidning utreds nu om försöket, vilket innebär att vem som helst får tala anonymt med en präst var som helst i landet, ska bli permanent. Eventuellt också ekumeniskt. Då skulle andra kristna samfund också få finnas med. Enligt utredaren Monica Eckerdal Kjellström i Göteborg har flera stift redan sagt ja.
Billigare
Två av landets tretton stift deltar hittills inte i joursystemet, Visby och Karlstad. Tidningen uppger också att Visby stift inte har några jourpräster.
Men enligt stiftsadjunkt Annika Westman är det sistnämnda påståendet inte helt korrekt. För här är prästerna tillgängliga dygnet runt när de är i tjänst.
- Vi har valt det systemet för att det är enklare, billigare och närmare församlingsborna, säger Annika Westman.
För gotlänningar i akut behov av att tala med en präst gäller alltså att ringa direkt till den man vill komma i kontakt med. I telefonkatalogen upplyser stiftet om detta och nummer till både mobiltelefoner och bostadstelefoner anges. Men om prästen för tillfället är upptagen med annat arbete kan man få vänta på sin tur.
Tillgängliga
Så har det varit de senaste femton åren ungefär, sedan stiftet valde att lämna larmnumret. Däremot har sjukhuskyrkan alltid jour, enligt Annika Westman.
Men drar man sig inte för att ringa hem till en präst mitt i natten?
- Det händer att folk ringer på natten, men det var kanske mer för en 20 år sedan. Men möjligen kan det kännas lättare att ringa 112, menar Annika Westman.
Hon har inga uppgifter om hur ofta gotlänningar i nöd vänder sig till öns präster, men uppger att det inte är särskilt omfattande. Och för något år sedan gjorde stiftet en egen undersökning av prästernas tillgänglighet. Man ringde runt och kunde konstatera att svarsfrekvensen var hög.
Efter påstötningar från kyrkan centralt ska stiftet nu utreda om man ska ansluta till den nationella samverkan från och med nästa år.
En förfrågan går i dagarna ut till öns omkring 35 präster, och kostnaderna ska undersökas. Det rör sig om en avgift på runt 50 000 per år till larmcentralen. Annat som krävs är utbildning och handledning av prästerna, och eventuell övertidsersättning.
I höst kommer stiftsstyrelsen att fatta beslut om att delta eller behålla nuvarande system.
Blir det ja så innebär det att stiftet ska bidra med jourhavande präster 24 timmar per månad genom larmnumret. Timmar som enbart ägnas åt samtal.
Har funnits i cirka 50 år.
Omkring 500 präster deltar i det landsomfattande joursystemet för akuta själavårdssamtal. Prästerna organiseras stiftsvis men verksamheten är lika över hela landet. Drygt 36 000 samtal om året kopplas via SOS Alarm.
Jouren är öppen mellan 21.00 och 06.00.
Omkring 500 präster deltar i det landsomfattande joursystemet för akuta själavårdssamtal. Prästerna organiseras stiftsvis men verksamheten är lika över hela landet. Drygt 36 000 samtal om året kopplas via SOS Alarm.
Jouren är öppen mellan 21.00 och 06.00.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!