Sommaren 2010 var problemen med släke i viken större än nånsin.
- Det gick knappt att ta sig i och bada. Och det var då vi bestämde att vi skulle bygga en lång badbrygga, för att slippa vada flera meter genom tjock släke, berättar Mikael Keinonen.
Men man beslutade också att rensa upp rejält på stranden. Man startade Projekt Hide algskörd och sökte även pengar till projektet, så kallat LOVA-bidrag (se faktaruta).
600 timmar
- Vi skickade in ansökan i fjol och i april i år fick vi reda på att vi skulle få 600 000 för de fyra år projektet pågår. Men då krävs att vi själva bidrag med lika mycket, antingen i pengar eller i arbete, berättar Mikael Keinonen.
Projektet har engagerat hela föreningen, Mikael Keinonen säger att uppslutningen varit mycket god.
- Jag skulle tro att mellan 70 och 80 personer varit med och jobbat aktivt här på stranden. Sammanlagt under sommaren har vi gjort 600 ideella arbetstimmar, berättar han.
Och då hade man strax innan sommaren, i mitten av maj, haft en traktor som under två veckor kört undan stora mängder av gammalt gräs och tång.
Men för att hålla stranden öppen och ren krävs ett ständigt återkommande arbete med räfsor och grepar. Och tack vare detta idoga arbete kan Hideviken idag uppvisa en av Gotlands absolut finaste stränder. En nästan 500 meter lång och mellan 20 och 30 meter bred, vitskimrande sandstrand.
Minskad övergödning
Men de boendes arbete har inte bara gynnat stranden.
Havet, i det här fallet Östersjön, har besparats flera ton kväve och fosfor, man har med andra ord hjälpt till att minska övergödningen.
- Bara det arbete vi gjort i sommar innebär att kväveutsläppen minskat med sex ton och fosfor med ett ton, säger Mikael Keinonen.
Statliga miljöpengar
Och det är just för detta miljöarbete som de statliga bidragen utbetalas. De lokala, ideella krafterna är jätteviktiga i arbetet mot havens övergödning, menar stat och regering.
På Gotland pågår drygt tio projekt med stöd av LOVA-pengar. Och fler föreningar är på väg att starta liknande projekt som det i Hide.
I Fide har till exempel Käldhagens strandförening i sommar börjat röja mekaniskt längs den forna sandstranden.
- Det här var tidigare en kommunalt skött badstrand, men den har fått växa igen helt, säger strandföreningens ordförande Synnöve Gahrén.
Oroande syrehalt
Hög vass, som egentligen inte hör naturligt hemma där, täcker nu i stort sett hela stranden. Föreningens ambition är så småningom återställa sandstranden.
Många menar att det undermåliga reningsverket i Havdhem bidrar till övergödningen i viken, som accelererat allt snabbare under senare år. Dessutom oroar sig föreningen för bristande syrehalt i vikens vatten.
Befarar en snar död
- Vi befarar att vattnet snart dör, att syret tar slut. Vi hoppas kunna få fram siffror på vattnets hälsa så att åtgärder kan sättas in. Vattnet är något vi alla måste vara rädda om, säger Synnöve Gahrén i Käldhagens strandförening.