Från vintriga Visby till ett somrigt Costa Rica
Om drygt en vecka åker Maria Pettersson till Costa Rica. Än vet hon inte var hon kommer att bo. Hon kan knappt språket. Hon vet inte vad hon ska jobba med. Jag har rest mycket tidigare, men inte gjort något som det här. Man är väl kanske lite dum, men jag tycker man ska ta för sig när tillfälle ges.
Jag har alltid varit intresserad av språk.
Till en början höll hon sig inom Europas gränser och reste till länder som Frankrike och Irland där hon testade lite olika jobb, bland annat att jobba på hotell. När hon kom tillbaka till Sverige pluggade hon ett år på skrivarlinjen på Åsa folkhögskola i Flen och jobbade sedan på ett hotell i Visby, vilket hon tröttnade på, och började under tiden söka på Internet efter olika biståndsprojekt. På så vis fick hon reda på projektet Sweden World Youth, SWY, som Centrum för internationellt ungdomsutbyte, CIU, står för.
<span class=MR>Volonärer i tre månader</span>
Projektet innebär att ungdomar mellan 17 och 23 år jobbar som volontärer tre månader i Latinamerika eller Sydostasien och tre månader i Sverige. Arbetet kan innebära allt från att vakta sköldpaddor eller plantera palmer i Costa Rica till renskötsel med samerna eller ekologisk odling i Värmland. Under de sex arbetsmånaderna får varje deltagare en parkamrat. Parkamraten är från det land man väljer att jobba i och ska fungera som nyckel in till den värdfamilj och kultur man vistas i under utlandsfasen.
<span class=MR>Vet nästan inget</span>
Än vet jag inte vem som blir min parkamrat och jag känner ingen av de andra 20 deltagarna från Sverige. Jag vet inte heller något om den värdfamilj jag ska bo hos. Det är lite läskigt, men det ska bli kul, säger Maria.
Att hon valde Costa Rica beror på att landet är stabilt, annars så vet hon inte så mycket om det.
Jag vet ju var det ligger och så har tidigare deltagare berättat om hur det är. Tydligen så äter de mycket ris och böner, så jag kanske kommer sakna den svenska maten. De har också busstidstabeller, men bussarna kan komma lite när de känner för det.
Att hon inte kan språket speciellt bra är inget som bekymrar henne så mycket.
Jag har läst spanska ett halvår på gymnasiet och pluggat lite på egen hand hemma. Jag behärskar nog nutid och dåtid. Men de som har varit där tidigare säger att språket kommer av sig självt och de flesta ungdomarna där kan engelska.
Problemet kan bli att kommunicera med de äldre och i den familj hon ska bo hos.
Var i Costa Rica Maria ska bo vet hon först när hon kommer dit. Än så länge vet hon bara att det finns tre byar som deltagarna blir utplacerade i. I varje by finns det svenska handledare som är väl bekanta med språket och kulturen. Vad hon ska jobba med får hon också se när hon kommer dit, men det rör sig om arbete som har med miljö att göra.
När jag kommer till Costa Rica får jag se en lista på olika jobb och väljer då något av dem. Skulle det sedan inte passa så har jag chans att byta, likaså om värdfamiljen inte skulle bli bra.
<span class=MR>Liknar inget annat</span>
Vad Maria vet så har ingen av de tidigare deltagarna bytt familj eller fått hemlängtan så att de avbrutit projektet för att åka hem.
Jag tror inte att jag kommer att få hemlängtan. Det rör sig ju bara om tre månader.
När Maria kommer tillbaka till Sverige hamnar hon inte Visby utan i Jokkmokk, Skellefteå eller Vara och hos ännu en ny familj samt ännu ett nytt jobb.
Jag tror att det kommer att kännas konstigt att komma tillbaka till Sverige med alla dessa mobiltelefoner och Internet. Allt sådant där kommer jag ju inte ha där nere. Kanske kommer jag att sakna det i början men med tiden så vänjer man sig nog vid att inte ha det.
Även om Maria har erfarenhet av utlandsvistelse säger hon att det här inte liknar något av det som hon har gjort tidigare, just för att hon i stort sätt inte vet något om hur det blir eller är på Costa Rica.
Mina förväntningar är att jag ska lära mig språket bättre och lära känna andra människor samt att lära mig se människor på ett annat sätt. Jag tycker fler borde pröva på det här.
Att delta i SWY kostar drygt 12000 kronor, varav 3 000 kronor ska samlas in av sponsorer som deltagarna själva söker upp (resterande summa finansieras av Sida). Överenskommelsen med sponsorerna är att deltagarna ska göra en motprestation efter projektets avslutande. Maria har valt att föreläsa på sin förra skola och kommer under sin tid i Costa Rica att skriva i GA.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!