Fredrik Malmstedt

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-04-03 04:00
...krögare på 50 kvadrat som ska laga mat i TV 4 veckan runt påsk.
Blir det något gotländskt i rutan?

- Jag ska ha så mycket gotländskt som möjligt. Både råvaror från ön och en del gotländska rätter.
Som vadå?
- En dag blir det ramslökssoppa och plättar med limeyoughurt och morotssylt. Ramslöken är plockad på sluttningarna nedanför Lummelunda bruk och morotssylten är en ny produkt från en lokal producent, smaksatt med ingefära och chili.
- Gotland förknippas ju mycket med morötter, och ramslöken finns visserligen nästan överallt på fastlandet men är fridlyst på de flesta ställen. Här finns det så gott om den att man får plocka den. Den går till och med på "export" och kostar 500 kronor kilot på NK!
Blir det mer gotländskt?
- Primörägg från Stenkyrka, mandelpotatis från Fole, rökt lax från Katthammarsvik, hängmörad rostbiff från Roma, fetaost från Hangvar - jag vill hjälpa till att få fram produkter som är bra.
Vad blir själva påskmiddagen?
- Rödvinsmarinerad lammlägg - från Gotland så klart - med rostade rotfrukter och en crème på fetaost. Jag vill visa att man kan göra goda rätter även på "oädla" detaljer, att det inte behöver vara filén.
- Det är en bra rätt att göra, man lägger lammet i marinad på torsdagen, och på lördagen ställer man in det i ugnen i 90 grader i fyra-fem timmar. Då kan man ta en promenad eller räfsa löv i trädgården under tiden.
Har du något mer tema än det gotländska?
- Jag vill att det ska vara lite lättare och fräschare mat med vår-sommaranknytning.
Har du lagat mat i tv tidigare?
- Jodå, flera gånger. Bland annat under Almedalsveckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!