Det är fjärde årets som tävlingen Nose to tail arrangeras på Gotland. Råvaran i år är en hel gris.
- Vi brukar försöka ha gotländskt eller i alla fall svenskt och i år blev det kött från fastlandet, säger Håkan Lundberg på Keges Grosshandel, som arrangerar tävlingen på Wisby strand.
Kockar från olika restauranger mixas ihop i fyra olika lag. Med i varje lag finns också en elev från gymnasiets hotell- och restaurangprogram.Varje lag ska laga till två rätter utifrån de köttdelar de får sig tilldelat.
- Först blir det en fri rätt och då får de chans att freestyla i köket och göra vad de vill, säger Håkan Lundberg.
Efter det blir det en streetfoodrätt, till exempel en bagels eller en baguette.
Under förmiddagen var de alla med och styckade grisen och meningen med tävlingen är att få upp ögonen för att använda alla delar av ett djur som slaktas. Man vill också uppmärksamma gotländska produkter så långt det är möjligt.
- Men sedan är tävlingen också viktig för att gotländska kockar och restauranger ska få träffas och för att elever ska få träffa sina blivande mentorer. De behöver få en dag när de kan umgås och ha roligt tillsammans, säger Håkan Lundberg.