När sällsynta blommor slår ut och fridlysta fåglars ägg är på väg att kläcka då dyker tjuvarna upp. För att upptäcka dessa brottslingar åker den gotländska polisen runt i jakt på suspekta "ornitologer och botanister".
– Man får försöka se om det är något som sticker ut. Det är ju inget konstigt med ornitologer så här års. Men magkänslan kan säga om det är något eller inte. Då kanske man fortsätter att ställa frågor till personen, berättar Rudolf Söderström, yttre befäl vid polisen på Gotland.
Mörkertalet när det kommer till artskyddsbrott är enligt Rudolf Söderström väldigt stort, och just därför är det viktigt för den gotländska polisen att åka runt till de platser där fridlysta arter finns.
585 av de runt 50 000 kända växt- och djurarterna i Sverige är fridlysta i hela landet. Alla orkidéer, groddjur, kräldjur, fladdermöss och vilda fåglar är fridlysta, enligt Naturvårdsverket.
Många som begår artskyddsbrott gör det för att genomföra illegal handel med hotade arter.
– Det finns stora pengar i det när de säljer vidare, säger Rudolf Söderström.
Anledningen till att vissa växt- och djurarter är fridlysta är då man vill skydda dem från att försvinna. När det gäller växter innebär det oftast att man inte får gräva upp eller plocka växterna. Och när det kommer till djur innebär det att man inte får döda, skada eller fånga djuren.