Gotlandstrafiken ska inte försämras, det är mycket viktigt för utvecklingen på Gotland, menade Gustav Fridolin.
- Den här osäkerheten som råder är skadlig för Gotland. Om inte regeringen kan skapa en trygghet när det gäller trafiken så får riksdagen försöka göra det, sa han.
- Jag menar att vi måste ha fortsatt snabba färjor och framförallt en trygghet i trafiken som är viktig för företag som vill satsa på Gotland.
Storsuccé
Ansvaret för Gotlandstrafiken ligga helt på staten, menade han.
- Jag förutsätter att också färjetrafiken klarar av att ställa om till biogasdrift. Det måste ligga i deras intresse precis så som alla andra företag satsar på miljön.
Om färjetrafiken hittar de tekniska lösningarna skulle detta innebära en stor exportsuccé, menade Fridolin.
- Men det innebär också att vi måste tillföra investeringarna som krävs för att lösa problemet. Nu satsar man miljarder för att bygga tre mils motorväg för att komma förbi Stockholm. Något som Miljöpartiet är emot. Det är ett nationellt intresse och så är även färjetrafiken.
Miljöpartiet höll sitt möte på Almedalens café och galleri och ett 30-tal personer kom för att träffa Gustav Fridolin som i huvudsak var på Gotland för ett möte på Högskolan i dag.
Han inledde med att berätta om vad som händer i riksdagen just nu:
- Det är mer som tysta leken, sa han. Den som säger minst ska få fler röster. Jag tror inte på det.
Ekologiskt möjligt
Gustav Fridolin framhöll vikten av att minska arbetslösheten.
- Regeringen riktar nu en medveten neddragning av skolan. Samtidigt som allt fler går ur gymnasiet utan att ha uppnått gymnasiekompetensen och 3 600 gymnasielärare blir utan jobb i år.
Miljöpartiet vill satsa på skola, sjukvård och barnomsorg och därmed rädda många arbetstillfällen.
- Det handlar också om klimatinvesteringar. Det ska vara möjligt att driva ekologiskt jordbruk, att lägga järnvägsräls och göra det möjligt för små företag att anställa. Allt detta ger fler arbetstillfällen.
Lokala upphandlingar
Miljöpartiet vill också göra det möjligt för kommunerna att göra upphandlingar med lokala företag.
- Jag kan förstå lantbrukare som sköter sina djur efter alla bestämmelser och regler som finns i Sverige. Sedan köper kommunen mat till skolor och äldreomsorgen från länder som föder upp sina djur på ett helt annat sätt. Det ger inga arbetstillfällen i Sverige.