Frikyrklig rock- och dans- fest lockade storpublik

Fyra rockband och två dansare stod på Almedalens scen när Frikyrkliga Studieförbundet anordnade en smakfullt komprimerad rockfest på lördagskvällen. Bridge Tunes, som härstammar från Bro Socken, passade på att fira att de nyligen släppt sin första skiva.
­ Vi kör det som en happening under FS:s riksstämma och sedan är det ju kul för banden att få visa upp sig, sade Rune Gardell som arbetar med rockmusik inom förbundet.

Gotland2002-05-27 04:00

Frikyrkliga Studieförbundet har under de senaste åren alltmer kommit att etablera sig som en aktiv musikentreprenör och idag tillhandahåller man två utrustade replokaler som musikintresserade ungdomar kan utnyttja. En lokal är belägen i källaren under Missionskyrkan och den andra ligger vid det gamla Soldathemmet. Intill den stora replokalen i kyrkan har man byggt upp en inspelningsstudio, där banden kan göra skivinspelningar, som går under namnet Studio Gul.
­ Rockmusiken är en stor del av vår verksamhet och här på Gotland har vi ungefär ett trettiotal aktiva band som repar, sade Rune Gardell som arbetar inom förbundet.
­ De är jämnt fördelade i de båda lokalerna.
­ I hela landet är siffran närmare sexhundra band, fortsatte han.
Under den gångna helgen har Frikyrkliga Studieförbundet, FS, haft en riksstämma här på gotland och därför bjöds det på rockkonsert i Almedalen under lördagskvällen.
<span class=MR>Happening</span>
­ Vi kör det som en happening under stämman och sedan är det ju kul för banden att få visa upp sig, meddelade Rune innan han skyndade tillbaka upp på scenen för att fortsätta sitt uppdrag som konferencier.
I gräset trängdes familjer och ungdomar med picknick-korgar och kaffemuggar för att njuta av två timmars komprimerad rock- och dansfest. Tidsbegränsningen gjorde att programmet gick i ett rasande tempo, något som annars är ganska ovanligt när det gäller utomhuskonserter, och publiken gavs därför aldrig tillfälle att släppa scenen med blicken.
Först ut var Narrow. Bandet, som kom på andra plats i den lokala Musik Direkt-finalen, levererade, sin vana trogen, smittande rock-pop med synnerligen starka melodier.
Den första rock-akten följdes av Madeleine Andersson och Linnéa Svensson som till suggestiv hårdrock och utstuderad koreografi, dansade fram över Almedalens scen. Publiken verkade synnerligen nöjda, där de satt på medhavda filtar i den ljumma kvällssolen.
Raskt byte, rungande applåder och genast stod Bridge Tunes redo att med lika delar introvert utspel och amerikansk rock, bjuda folkmassan på material från sin debutskiva. Bandet, med rötterna i Bro, passade nämligen på att kvällen till ära fira att de i dagarna släppt sin första skiva, som tillsammans med tidskrifter och andra album fanns till försäljning på området.

<span class=MR>"Cirkusorkester"</span>
Kalas förenar klezmermusikens sprudlande energi med punkens frenesi och ur högtalarna ljöd något som närmast kan beskrivas som en cirkusorkester på rockfestival. Medlemmarna uppmanade till dans och genast var några dans-sugna ungdomar på benen.
Dunklet hann lägga sig över Almedalen innan kvällens huvudattraktion gjorde entré, ackompanjerade av förinspelade och mörka ljudbilder och klädda i ett moln av rök.
Hårdrocksbandet Narnia var som klippt och skurna ur ett tjugo år gammalt nummer av en tidskrift om populärmusik. Skinnbyxor och långt hår samsades med falsett-skrik och ylande elgitarrer. Narnia härstammar från samma musikaliska skola som de svenska rockarna i Europe och gitarrhjälten Yngwie Malmsteen.
Hårdrock med Jesus Kristus i fokus.
Publiken trängdes framför scenen, jublade och höjde sina händer i luften när bandets blytunga musik dundrade fram som en rasande ångvält.
Klockan tio var kvällens aktiviteter avslutade och publiken begav sig ut i den varma försommarnatten.
Det var en väldigt lyckad konsert utan långa väntetider som genomsyrades av en väldig portion musikalisk kärlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om